Są takie dania na śniadanie, które smakują każdemu, bez wyjątku. Placki z jabłkami zaliczają się właśnie do tego grona. Dlaczego? Ciepłe, słodkie, sycące, puszyste i idealne na jeden kęs. Tyle chyba wystarczy, by przygotowywać je rano dla całej rodziny. Będziecie mieć pewność, ze nikt nie będzie marudził i wszyscy zjedzą swoje porcje i będą prosić o dokładkę. Poza tym robi się je szybko i bardzo prosto a składniki na pewno macie w kuchennej szafce. Zobaczcie ten przepis i zróbcie te placki przy najbliższej okazji.
Poranne placuszki z jabłkiem
Potrzebujecie:
- 1 średnie jabłko
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
- 150 g jogurtu
- 200 g mąki uniwersalnej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
- szczypta soli
Jabłko obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych.
W misce ubijamy jajko z cukrem, dodajemy jogurt, wanilię i olej roślinny.
W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem.
Płynne składniki wlewamy do miski z suchymi i mieszamy, aż wszystko ładnie się połączy.
Jabłko ścieramy na tarce z dużymi oczkami i dodajemy do ciasta. Mieszamy.
Na patelnię dajemy niewielką ilość tłuszczu, czekamy aż się rozgrzeje i nakładamy porcje ciasta w kształcie małych placuszków. Smażymy bez obracania, aż na powierzchni pojawią się małe bąbelki. Dopiero wtedy obracamy i smażymy z drugiej strony, aż się ładnie zrumienią. Podajemy z ulubionymi dodatkami, cukrem, miodem, dżemem albo owocami. Z każdym dodatkiem, ale też bez dodatków smakują wyśmienicie.