Każdy z nas lubi ciasta z owocami, ale nie każdemu chce się je przygotowywać. Często nawet jeśli lubimy to robić, po prostu brakuje nam czasu na miksowanie, ubijanie i ucieranie masy czy też zagniatanie spodu i jego wałkowanie. Okazuje się jednak, że można to zrobić znacznie sprytniej. Przepis na szklankowe ciasto z owocami zawsze się udaje, wymaga minimum pracy i do tego wygląda oraz smakuje obłędnie. Wybierzcie więc ulubione owoce lub sięgnijcie po to, co akurat rośnie wam w ogródkach i bierzcie się za przygotowanie tego deseru. Nie zajmie wam to dużo czasu, a po całej pracy do umycia będzie tylko jedna miska.
Jak zrobić ciasto z owocami, które zawsze wychodzi?
W książkach kucharskich, internecie, a także naszych domowych zeszytach z przepisami możemy przebierać w różnego rodzaju recepturach na ciasta z owocami. Niestety nie wszystkie są równie proste w wykonaniu i niektóre mają bardzo długie listy składników, skomplikowany proces przygotowania lub wymagają precyzyjnego ważenia każdego z produktów. Po co się jednak męczyć, jeśli można to zrobić znacznie prościej? Ostatnio znaleźliśmy świetne szklankowe ciasto z owocami, które robi się bez żadnego ubijania piany czy ucierania masła. Aby je przygotować, wystarczy wam jedynie mikser, a i bez niego się uda, bo całą masę można też po prostu ręcznie wymieszać zwykłą trzepaczką.
Jedyne, co musicie zrobić to zmiksować jajka, mąkę, cukier, olej i proszek do pieczenia w jednej misce, a potem wylać masę na blachę i wysypać na wierzch dowolne ulubione owoce, które akurat macie pod ręką. W ten sposób przepyszny domowy wypiek powstaje raz-dwa, a potem zostaje już tylko cierpliwie czekać, aż w całym domu zacznie pachnieć ciastem. Zobaczcie dokładne proporcje składników poniżej i spróbujcie sami. To ciasto zaskoczy was prostotą, a gdy będziecie wymieniać owocowe dodatki, za każdym razem będzie smakowało inaczej.
Najprostsze szklankowe ciasto z owocami - przepis
Składniki:
- 4 średniej wielkości jajka,
- pół szklanki oleju,
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szklanka ulubionych owoców,
- cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:
- Jajka zmiksujcie z cukrem i cukrem wanilinowym, a następnie stopniowo wlewajcie cienkim strumieniem olej, ciągle mieszając całość.
- Na koniec wsypcie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i po raz ostatni krótko zmiksujcie ciasto.
- Gotową masę przelejcie do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i ułóżcie na wierzchu umyte owoce.
- Ciasto z owocami pieczcie w 180 stopniach przez około 35-40 minut, aż ładnie zarumieni się od góry.
- Gotowy wypiek wyjmijcie z piekarnika i odstawcie do wystudzenia, a dopiero potem posypcie po wierzchu cukrem pudrem.
Jakie owoce można dać do ciasta szklankowego?
Ciasto z powyższego przepisu możecie zrobić zarówno ze śliwkami, malinami, jabłkami, jak i gruszkami, nektarynkami czy brzoskwiniami. Świetnie sprawdzą się tu zarówno świeże, jak i mrożone owoce, więc dobrym pomysłem będzie też wykorzystanie zamrożonych w sezonie truskawek, jagód, porzeczek bądź czereśni i wiśni bez pestek. Jeśli natomiast wolicie bardziej egzotyczne ciasta, spróbujcie dodać do masy ananasa lub pokrojone mango, a efekt również wyjdzie zachwycający.


















