Gdy marzy się wam słodki i kremowy deser, nie musicie od razu iść do sklepu po śmietankę czy serek mascarpone. Da się to zrobić dosłownie z 2 składników i wody. Brzmi jak coś niemożliwego? Przekonajcie się sami, jak łatwo można przyrządzić smakowity krem w kilka minut. 

Jak zrobić krem na wodzie?

Przygotujcie sobie miskę oraz zwykły mikser. Będziecie potrzebowali jeszcze ¾ szklanki zimnej wody, 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej oraz 4 łyżki cukru pudru
Wsypcie do miski cukier, kawę, a na koniec wlejcie wodę. Teraz weźcie mikser i zacznijcie ubijać masę na średnich obrotach. Mieszajcie cierpliwie - już po chwili zauważycie, jak składniki łączą się i zmieniają w smakowity, kawowy krem. W momencie, gdy zmieni on kolor z ciemnobrązowego na beżowy (będzie wyglądał dosłownie jak kawa z mlekiem), a konsystencją będzie do złudzenia przypominać bitą śmietanę, to znak, że jest już gotowy.

Jak wykorzystać krem na wodzie?

Tak przygotowany krem polecamy przełożyć do niewielkich pucharków i udekorować z wierzchu kawałkami czekolady lub polewą. Można go też wykorzystać do zrobienia smacznego deseru warstwowego. Wystarczy, że weźmiecie herbatniki maślane lub kakaowe, rozkruszycie i warstwami ułożycie w szklankach, przekładając ciastka kawowym kremem. Zamiast ciasteczek można też użyć np. pokruszonych batoników.
Krem z powodzeniem nada się też jako dodatek do ciast i tortów, np. w formie smacznej dekoracji. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by zjeść go prosto z miski - jest tak smaczny, że trudno mu się oprzeć.