Macie w swoich kuchennych szafkach siemię lniane, ale zwykle sypiecie je tylko do bułek czy chleba? Następnym razem dodajcie garstkę do suchych składników na babeczki, a efekt będzie zachwycający. Okazuje się, że te niepozorne ziarenka są nie tylko skarbnicą cennych właściwości odżywczych, ale i genialnie wpływają na konsystencję oraz smak masy. 

Dlaczego warto dodać siemię lniane do babeczek?

Siemię lniane to popularny składnik pieczywa, jednak nie każdy wie, że genialnie sprawdza się ono również do deserów, w szczególności domowych babeczek. Po pierwsze, ziarenka lnu mają świetne właściwości wiążące ciasto, więc ciasto z jego dodatkiem wychodzi po upieczeniu idealnie pulchne, mięciutkie i delikatne. Te właściwości siemienia lnianego sprawiają, że można nim nawet zastąpić jajko, jeśli akurat zabraknie wam go w lodówce. Co więcej, siemię lniane nadaje babeczkom lekko orzechowego posmaku, który idealnie komponuje się z nutą cynamonu lub odrobiną kakao. Zobaczcie, jak zrobić babeczki z siemieniem lnianym. Ten przepis jest banalnie prosty i zawsze wychodzi. 

Prosty przepis na babeczki z siemienia lnianego

Składniki:

  • 1,5 szklanki mielonego siemienia lnianego,
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • 350 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • pół szklanki cukru brązowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie:

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni. W tym czasie mielimy ziarenka lnu, a następnie mieszamy je w dużej misce z mąką, cukrem brązowym, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Z kolei w drugim naczyniu łączymy mokre składniki, czyli miksujemy jajka z mlekiem. Następnie krótko mieszamy obie mieszanki razem na gładką, jednolitą masę.

Tak przygotowane ciasto na babeczki przelewamy do papierowych papilotek. Ważne jednak, aby nie wypełniać ich po brzegi, tylko do 3/4 wysokości foremki. Gotowe babeczki z siemienia lnianego pieczemy przez około 20-25 minut, po czym studzimy i opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem.