Znudziła się wam już klasyczna szarlotka, sernik czy placek z galaretką? Ciasto jogurtowe będzie świetnym sposobem na kreatywność w kuchni. Na sam jego widok cieknie ślinka. Koniecznie musicie je zrobić – przepis jest banalnie prosty, a co więcej – nie będziecie też potrzebować zbyt wielu składników. Większość z nich pewnie macie w swojej szafce kuchennej i lodówce.
Prosty przepis na ciasto jogurtowe
Potrzebne składniki:
- 4 żółtka
- 4 białka jaj
- 3 łyżki cukru
- 400 g jogurtu greckiego 10%
- 4 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Najpierw wymieszajcie w misce żółtka z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz skrobią kukurydzianą.
- Następnie dodajcie jogurt grecki.
- W innej misce ubijcie białka (przy użyciu miksera), a później wymieszajcie je z masą z żółtek i pozostałych produktów.
- Opcjonalnie: możecie dodać też kawałeczki czekolady (np. czekoladowe łezki).
- Ciasto pieczcie w 170 stopniach Celsjusza przez około 1 godzinę.
- Swój wypiek możecie też posypać cukrem pudrem – będzie się wtedy świetnie prezentować na talerzu.
Jak zrobić pyszne ciasto jogurtowe?
Robiąc ciasto jogurtowe ważne, żebyście stosowali się do następujących wskazówek. Przede wszystkim dodawajcie składniki w określonej kolejności i proporcjach – tak jak jest to w przepisie. Jajka i jogurt wyjmijcie z lodówki na 1-2 godziny przed rozpoczęciem robienia ciasta.
Pamiętajcie również, żeby nie ubijać ciasta zbyt długo, a używając miksera – róbcie to wyłącznie na niskich obrotach i tylko do momentu połączenia się składników. Ważne jest również, żeby przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, zanim połączycie je z innymi składnikami – wtedy ciasto lepiej się napowietrzy.