Dzieci uwielbiają słodkie desery, latem niemal codziennie proszą o lody. Przychodzimy wam z pomocą. Mamy przepis na zdrowy mrożony białkowy batonik jogurtowy, który zaspakaja dziecięce zamiłowanie do batonów i lodów jednocześnie. W dodatku jest tak zrobiony, że nawet się nie zorientują, że nie jedzą słodyczy.
Składniki na białkowy baton jogurtowy
- 1 jogurt grecki
- 180 g truskawek
- 60 g malin
- 20 g gorzkiej czekolady (mniej więcej 2 kosteczki)
Jak zrobi białkowy baton jogurtowy?
Kroki przygotowania:
- Truskawki myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Wybieramy tylko zdrowe i nieuszkodzone okazy. Osuszamy je i usuwamy szypułki. Owoce kroimy na mniejsze kawałki.
- Maliny przepłukujemy zimną wodą, ale niezbyt długo. Odstawiamy do obeschnięcia. Nie trzeba ich kroić.
- Kawałeczki czekolady roztapiamy w rondelku, na bardzo małym ogniu. Pilnujemy ich przez cały czas, bo tak mała ilość ma większą tendencję do przypalania się. Ewentualnie można dodać odrobinkę jogurtu. Drugą opcją jest roztopienie jej w kąpieli wodnej. W garnuszku podgrzewamy wodę, ustawiamy na niej miseczkę, która jest przeznaczona do wysokich temperatur. Trzeba to zrobić tak, żeby nie stykała się z powierzchnią wody, ma być podgrzewana przez parę. Mieszamy od czasu do czasu. Z kolei, jeśli mamy w domu kuchenkę mikrofalową, to w przypadku tak niewielkiej ilości czekolady, będzie to najlepsza opcja. Wystarczy wsadzić pojemniczek z kosteczkami i roztopić. Niezależnie od wybranej metody, czekoladę trzeba odstawić do przestudzenia.
- Na płaskiej powierzchni rozkładamy papier do pieczenia. Można go wcześniej pougniatać, nie będzie się tak mocno zwijał.
- Na papier wykładamy jogurt grecki, rozsmarowujemy go równomiernie na powierzchni. Nie musi pokryć całego papieru, ważne jest tylko, żeby miał w miarę możliwości, taką samą grubość.
- Na jogurt wykładamy truskawki – można je delikatnie docisnąć, żeby zatopiły się w jogurcie – i maliny (bardzo łatwo można naruszyć ich strukturę, dlatego lepiej ich nie wciskać.
- Domowy białkowy baton jogurtowy wkładamy do zamrażalnika na całą noc.
- Jak jest już dobrze zmrożony, kroimy go w kawałki, najlepiej prostokątne, żeby jak najbardziej przypominały batoniki.
Makroskładniki dla całego dania:
- Energia: 6788 kcal
- Białko: 63.6 g
- Tłuszcz: 472.5 g
- Węglowodany całkowite: 561.9 g
- Błonnik: 27.4 g
- Węglowodany netto: 534.5 g
Makroskładniki dla jednej porcji (1/12 całości):
- Energia: 566 kcal
- Białko: 5.3 g
- Tłuszcz: 39.4 g
- Węglowodany całkowite: 46.8 g
- Błonnik: 2.3 g
- Węglowodany netto: 44.5 g
Mrożony batonik - co zamiast truskawek i malin?
Możliwości jest sporo, właściwie ogranicza je tylko nasza wyobraźnia. A to też oznacza, że w zasadzie każdy znajdzie odpowiednią dla siebie konfigurację składnikową.
- inne owoce – borówki, jagody, jeżyny, poziomki, brzoskwinie, nektarynki, morele, wiśnie,
- liofilizowane owoce w całości, w kawałkach lub sam proszek,
- kakao, najlepiej surowe,
- mus owocowy – wyjdą trochę jak lody sorbetowe,
- posiekane ulubione orzeszki,
- bakalie, np. rodzynki lub żurawina.
Inne batoniki do zrobienia w domu
Coraz więcej ludzi chce się odżywiać zdrowo i zwraca uwagę na skład kupowanych produktów. A tu sytuacja nie wygląda kolorowo, zwłaszcza w świecie słodyczy. Batoniki składają się głównie z cukru (często z kilku w różnej postaci), tłuszczów utwardzonych (zazwyczaj palmowy), sztucznych barwników, wypełniaczy, stabilizatorów, nie rzadko też zawierają konserwanty. To powoduje, że szukamy alternatyw, które można zrobić w domu w sposób świadomy. Wybierajmy czekolady bezcukrowe, a także alternatywne słodziki. Poniżej kilka propozycji:
- batony energetyczne – czekoladowe na maśle orzechowym,
- orzechowe batony – z orzeszkami ziemnymi, laskowymi, nerkowcami i migdałami,
- owsiane batony z jabłkami,
- owsiane batony z bananami i masłem orzechowym, bez grama cukru,
- wegańskie batony RAW, ze słonecznikiem, siemieniem lnianym, sezamem i daktylami,
- rocky road – kultowe angielskie batony z czekoladą i piankami marshmallow (dostępne również w wersji bez cukru, do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością),
- wegańskie twixy – cukier zamieńmy na erytrytol, będzie można jeść je bezkarnie.















