Błyskawiczne ciasta z dodatkiem owoców lata to desery, które uwielbiamy. Można je zrobić z dodatkiem śliwek, truskawek, wiśni, porzeczek czy borówek. Te ostatnie świetnie pasują do puszystego ciasta bez mąki na bazie budyniu. Brzmi ciekawie? Wilgotne, bardzo aromatyczne, a co najważniejsze, mniej kaloryczne niż klasyczne wypieki. Koniecznie sprawdźcie tę wersję, która zaskoczyła nas miękkością i niezwykłą lekkością. Poniżej znajdziecie poradę oraz sprawdzony przepis na budyniowe ciasto bez mąki z owocami.

Jak można zastąpić mąkę w deserach i ciastach?

Nie tylko osoby na diecie szukają alternatywy dla klasycznej mąki pszennej. Niektórzy szukają niebanalnej odmiany, która pozwoli poczuć jeszcze więcej smaku, aromatu, polepszyć konsystencję czy też urozmaicić menu. Jeżeli nie macie pomysłu, czym zastąpić brakującą mąkę, spójrzcie poniżej na odpowiednie zamienniki:

  • mąka owsiana - sprawdzi się jako dodatek do ciast kruchych oraz jogurtowych,
  • mąka z tapioki - to ciekawy dodatek do deserów na zimno - dodaje gęstej i zwartej konsystencji w połączeniu z mleczkiem kokosowym,
  • mąka migdałowa - świetnie sprawdza się w kruszonkach do ciasta, nadaje wyjątkowy aromat i podkreśla jej maślany smak,
  • mąka kokosowa - to doskonały dodatek do ciast z użyciem kokosa, mango, ananasa czy rodzynek,
  • mąka ryżowa - klasyczne mochi, które obecnie jest w modzie, zrobicie dosłownie z kilku składników.

Przepis na budyniowe ciasto z owocami

Wybierzcie blaszkę keksówkę lub okrągłą o średnicy 20 cm. Dodatkowo przyda wam się mikser i miska, jeżeli chcecie przyspieszyć przygotowania.

Składniki:

  • 200 g kaszy manny
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 3,5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 jajka M/L
  • 200 g świeżych jagód, borówek lub innych ulubionych owoców

Przygotowanie:

Do miski wsypcie kaszę mannę. Dodajcie budynie waniliowe, uprzednio ugotowane na mleku (około 1,5 szklanki mleka).

Wlejcie śmietankę kremówkę i wymieszajcie dokładnie. Możecie zrobić to także mikserem. Wbijcie jajka i delikatnie wmieszajcie w całość.

Na koniec, gdy masa jest dobrze wymieszana, dosypcie umyte wcześniej jagody lub borówki. Następnie wyłóżcie keksówkę papierem do pieczenia i wlejcie ciasto do środka.

Pieczcie przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podawajcie jeszcze ciepłe z kleksem śmietany lub dodatkową porcją owoców.