Ten popularny produkt nazywany jest "owocem młodości", jednak wiele osób omija go w sklepie. Prawdopodobnie większość z was doskonale zna jego smak i aromat, jednak mało kto stosuje go na co dzień w kuchni, a to wielka strata. Zobaczcie, co warto z niego zrobić, aby skorzystała na tym nie tylko uroda, ale i kondycja całego organizmu.
Drobinki młodości z kuchennej szafki
Owocem młodości to nic innego jak anyż gwiaździsty, czyli popularna przyprawa w kształcie gwiazdek o bardzo wyrazistym smaku i zapachu. Ten produkt jest tak charakterystyczny, że albo się go kocha, albo nie lubi, jednak nawet jeśli jesteście w tej drugiej grupie, to zdecydowanie warto wprowadzić go do jadłospisu przynajmniej od czasu do czasu, a to wszystko za sprawą jego wyjątkowych właściwości. Poznajcie je, a być może w końcu przekonacie się do tej przyprawy.
Anyż - właściwości
Anyż można oczywiście dodawać do przeróżnych potraw w formie przyprawy, jednak najwięcej dobrego przyniesie nam przygotowany z niego napar. Na co pomaga herbatka z anyżu? Ten aromatyczny napój to cały szereg korzyści dla zdrowia, urody i samopoczucia. Zobaczcie, co potrafi, a od razu zechcecie go zaparzyć:
- działa antybakteryjnie i rozkurczająco,
- oczyszcza organizm z toksyn,
- łagodzi wzdęcia,
- przyspiesza przemianę materii,
- przynosi ulgę przy kaszlu i bólu gardła,
- poprawia trawienie,
- wzmacnia włosy,
- poprawia wygląd skóry i łagodzi trądzik,
- pozytywnie wpływa na sen.
Jak zrobić napar z anyżu?
Aby przygotować wartościowy napój, można po prostu wrzucić pokruszoną gwiazdkę anyżu do ulubionej herbaty lub zalać 1 łyżeczkę pokruszonych nasionek szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem przez 15-20 minut. Tak przygotowany napój przecedzamy i pijemy po pół szklanki raz lub dwa razy dziennie. Jeśli macie problemy trawienne, róbcie to przed posiłkiem, natomiast przy kaszlu i chrypce, lepiej robić to po jedzeniu.
Herbatka z anyżu - przeciwwskazania
Jak wiele dobroczynnych przepisów, także i ten nie jest polecany każdemu. Oczywistym przeciwwskazaniem jest alergia na olejek anyżowy, jednak nawet jeśli jej nie macie, uważajcie na dawkowanie tego naparu, gdyż wspomniany olejek w zbyt dużych ilościach może skutkować podrażnieniem błony śluzowej przewodu pokarmowego, a nawet wywoływać drgawki i prowadzić do uszkodzenia nerek. Zawsze więc lepiej najpierw skonsultować picie takiego napoju ze specjalistą.
















