Wiele osób zna tę przyprawę ze słyszenia, ale wciąż rzadko wsypujemy ją do garnka, a to wielka szkoda. Co więcej, znajdziecie ją w każdym, nawet najmniejszym sklepie i to tylko za kilka złotych. Zobaczcie, co potrafi to niepozorne ziółko, a zaczniecie dodawać je do wszystkich obiadów. Organizm wam za to podziękuje.

Czym jest smocze zioło?

Tajemnicze smocze ziele lub wężowe ziele to nic innego jak estragon. Skąd wzięła się taka nazwa? W języku greckim estragon oznacza smoka lub węża, ale dawniej wierzono, też że ta roślina odstrasza niebezpieczne stwory. Istnieje jeszcze jedna teoria, według której nazwa wzięła się z tego, że zwinięte korzenie estragonu przypominają nieco ogon smoka.

Jaki smak ma estragon? To wyjątkowa i dość nieoczywista kompozycja, która przypomina anyż, ale z lekkim posmakiem goryczy. Najbardziej aromatyczne są młode listki, a im roślina staje się starsza, tym bardziej wyczuwalna jest owa goryczka. Co więcej, charakterystyczna gorzkawa nuta staje się tym mocniejsza, im dłużej gotujemy potrawę, dlatego należy pamiętać, aby zawsze dodawać estragon maksymalnie 15 minut przed końcem gotowania.

Estragon - właściwości

Jeśli zastanawiacie się, czy estragon jest zdrowy, zobaczcie co potrafią te małe listki, a od razu będziecie chcieli włączyć je do swojego menu. Lista korzyści jest bardzo długa:

  • wzmacnia odporność,
  • ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjnie,
  • poprawia trawienie,
  • dba o prawidłową pracę jelit,
  • ułatwia zasypianie,
  • ma działanie wykrztuśne,
  • działa rozkurczowo,
  • łagodzi wzdęcia,
  • obniża ciśnienie tętnicze,
  • zwalcza pasożyty.

Do czego używa się estragonu?

Aby skorzystać ze wszystkich powyższych właściwości, warto dosypywać to zioło do drobiu, ryb, cielęciny czy dziczyzny. Jego wyjątkowy aromat i wyrazisty smak genialnie pasuje też do sosów i dresingów sałatkowych. Nie każdy też wie, że świeże liście estragonu dodaje się do kiszonek.