Niemal w każdym domu makowiec, to główny słodki dodatek na świątecznym stole. Zobaczcie sprawdzony przepis na makowiec zawijany, mistrzyni wypieków, Doroty Świątkowskiej.

Makowiec zawijany - przepis

Ciasto:

● 45 g drożdży
● 6 łyżek cukru
● 180 ml letniego mleka
● 3 szklanki mąki
● 6 żółtek
● 1/2 łyżeczki soli
● 1 i 1/2 łyżki spirytusu
● ziarenka wanilii
● 150 g roztopionego i wystudzonego masła

Masa makowa:

● 500 g mielonego maku
● 170 g cukru
● 100 g rodzynków
● 50 g orzechów włoskich
● 3 łyżki miodu
● 2 łyżeczki aromatu migdałowego
● łyżeczka cynamonu
● łyżka masła
● 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
● 6 białek

Drożdże wymieszać z łyżką cukru, 1/2 szklanki mleka i łyżką mąki. Odstawić na 20 minut. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto, pod koniec dodając masło. Odstawić do wyrośnięcia. Mak zalać wrzątkiem, wystudzić i odcisnąć. Dodać resztę składników, a na końcu ubite białka. Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na prostokątne placki, na każdy nałożyć masę makową. Zwinąć, końce podwinąć. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, zostawiając 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem. Piec ok. 40 minut w 190°C. Wyjąć, rozciąć papier od góry, ciasto przestudzić i polukrować.

Zobacz też:

Mak - podstawa świątecznych wypieków. Jakie są rodzaje i właściwości maku? ->>