Bez względu na to, czy użyjecie wstążek, pappardelle, tagliatelle czy spaghetti - sos do makaronu powinien być aksamitny i gęsty. Przygotowany na zapas może być użyty przez kolejne 3 dni do sycącego dania. Przygotowując go, macie zawsze problem, aby wyszedł odpowiednio kremowy? Tomasz Strzelczyk odkrywa swój patent, który warto zapamiętać i użyć, gdy tylko najdzie was ochota na prosty i sycący obiad. Sprawdźcie, jak to robi.

Jak zrobić kremowy makaron z kurczakiem według Tomasza Strzelczyka?

Makaron z kurczakiem to jedno z tych dań, które jest dość sycące i smaczne. Przygotujcie głęboką patelnię oraz garnek, aby mieć wszystko pod ręką podczas przygotowań.

Składniki:

  • 350g makaronu wstążki
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 1 cebula
  • 2/3 ząbki czosnku
  • 80g suszonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • Bursztyn do posypania
  • 30 ml octu winnego
  • szczypta chili
  • sól, pieprz do smaku
  • woda z makaronu

Przygotowanie:

Makaron ugotujcie we wrzącej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Powinien być al dente, aby lepiej wkomponować się z sosem. Filety z kurczaka pokrójcie na mniejsze kawałki i podsmażcie z solą i pieprzem na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Posiekajcie drobno cebulę, czosnek i pomidory. Dodajcie na patelnię.

Wymieszajcie mascarpone z koncentratem pomidorowym oraz przyprawami. Wlejcie ocet. Duście pod przykryciem przez około 15 minut. Dodajcie makaron i wymieszajcie dokładnie. Podlewajcie wodą po ugotowaniu makaronu, alby lepiej połączył się z sosem. Tak przygotowane danie może być serwowane dla całej rodziny z odrobiną startego sera.

Jak zagęścić sos do makaronu?

Sposobów na zagęszczenie sosu do makaronu jest wiele. Wystarczy wybrać taki, który będzie odpowiedni do waszych preferencji oraz całej rodziny:

  • zmiksujcie ugotowane warzywa korzeniowe - marchewkę, pietruszkę oraz seler - doskonałe połączenie z sosem pomidorowym,
  • dodajcie odrobinę mąki wymieszanej z mlekiem,
  • dodajcie posiekane lub zblendowane grzyby, które wcześniej odmroziliście lub te świeże - najlepiej maślaki, które nadają odpowiedniej konsystencji,
  • mąka ryżowa z odrobiną wody,
  • mąka ziemniaczana z wodą lub mlekiem,
  • namoczone wcześniej siemię lniane - możecie je dodać w formie z ziarenkami lub zmiksowane - doskonale połączy sos z makaronem.