Bez względu na to, czy użyjecie wstążek, pappardelle, tagliatelle czy spaghetti - sos do makaronu powinien być aksamitny i gęsty. Przygotowany na zapas może być użyty przez kolejne 3 dni do sycącego dania. Przygotowując go, macie zawsze problem, aby wyszedł odpowiednio kremowy? Tomasz Strzelczyk odkrywa swój patent, który warto zapamiętać i użyć, gdy tylko najdzie was ochota na prosty i sycący obiad. Sprawdźcie, jak to robi.
Jak zrobić kremowy makaron z kurczakiem według Tomasza Strzelczyka?
Makaron z kurczakiem to jedno z tych dań, które jest dość sycące i smaczne. Przygotujcie głęboką patelnię oraz garnek, aby mieć wszystko pod ręką podczas przygotowań.
Składniki:
- 350g makaronu wstążki
- 2 filety z kurczaka
- 2 łyżki serka mascarpone
- 1 cebula
- 2/3 ząbki czosnku
- 80g suszonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- Bursztyn do posypania
- 30 ml octu winnego
- szczypta chili
- sól, pieprz do smaku
- woda z makaronu
Przygotowanie:
Makaron ugotujcie we wrzącej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Powinien być al dente, aby lepiej wkomponować się z sosem. Filety z kurczaka pokrójcie na mniejsze kawałki i podsmażcie z solą i pieprzem na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Posiekajcie drobno cebulę, czosnek i pomidory. Dodajcie na patelnię.
Wymieszajcie mascarpone z koncentratem pomidorowym oraz przyprawami. Wlejcie ocet. Duście pod przykryciem przez około 15 minut. Dodajcie makaron i wymieszajcie dokładnie. Podlewajcie wodą po ugotowaniu makaronu, alby lepiej połączył się z sosem. Tak przygotowane danie może być serwowane dla całej rodziny z odrobiną startego sera.
Jak zagęścić sos do makaronu?
Sposobów na zagęszczenie sosu do makaronu jest wiele. Wystarczy wybrać taki, który będzie odpowiedni do waszych preferencji oraz całej rodziny:
- zmiksujcie ugotowane warzywa korzeniowe - marchewkę, pietruszkę oraz seler - doskonałe połączenie z sosem pomidorowym,
- dodajcie odrobinę mąki wymieszanej z mlekiem,
- dodajcie posiekane lub zblendowane grzyby, które wcześniej odmroziliście lub te świeże - najlepiej maślaki, które nadają odpowiedniej konsystencji,
- mąka ryżowa z odrobiną wody,
- mąka ziemniaczana z wodą lub mlekiem,
- namoczone wcześniej siemię lniane - możecie je dodać w formie z ziarenkami lub zmiksowane - doskonale połączy sos z makaronem.