Większość z was wie, że makaron to jedna z tych rzeczy, której nie powinno zabraknąć w kuchennej szafce. Można z niego wyczarować zarówno dania na słodko, jak i wytrawnie. Dzięki zawartości glutenu jest jędrny, sprężysty i niezwykle smaczny. To klasyczny comfort food, który nigdy się nie znudzi. Co zrobić, gdy za każdym razem rozgotowuje się i klei? Mamy na to sprawdzone patenty, sprawdźcie!

Co zrobić, aby makaron się nie sklejał?

Przynajmniej 3 razy w tygodniu jecie makaron? Pełnoziarnisty, biały czy z mąki bezglutenowej - to jeden z najprostszych węglowodanowych dodatków do obiadu. Syci na długi czas i możecie podawać na miliony sposobów. Co jednak, gdy za każdym razem wychodzi sklejony i rozgotowany? Jeżeli macie ten problem, wina zapewne leży w sposobie przygotowania, a nie w typie makaronu.

Najważniejszą zasadą jest wrzucanie makaronu bezpośrednio do wrzątku. To niezaprzeczalna metoda, która zawsze się sprawdza. Dzięki temu makaron wychodzi sprężysty i al dente, tak jak lubicie. Długotrwałe gotowanie w zimnej wodzie niszczy strukturę i pasma sklejają się tworząc ciapę. Nie dolewajcie oliwy czy oleju - to powszechny mit, który miał zapewnić, że nitki będą idealne. Dodatkowo składniki sosu czy zupy nie połączą się odpowiednio z makaronem. Kawałki mięsa czy warzyw będą spływać po jego powierzchni, rujnując wasze danie.

Jak zrobić makaron w sosie bez gotowania?

Jeżeli szukacie sposobu na perfekcyjny makaron w sosie pomidorowym bez gotowania, to ta metoda jest dla was. Wielu Włochów z niej korzysta, aby zaoszczędzić czas. To świetny pomysł na niewymagający obiad, który smakuje wyśmienicie. Kilka prostych składników dobrej jakości sprawia, że wrócicie do przepisu parokrotnie.

Składniki:

  • połowa opakowania makaronu typu spaghetti,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • oliwa z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • suszona bazylia,
  • 50 g tartego sera typu parmezan.

Przygotowanie:

  1. Makaron przekładamy do prostokątnego naczynia żaroodpornego.
  2. Następnie zalewamy makaron pomidorkami z puszki i pastą pomidorową.
  3. Na oliwie podsmażamy rozgnieciony wcześniej czosnek o suszoną bazylię.
  4. Przelewamy do naczynia.
  5. Podlewamy szklanką wody lub bulionu warzywnego.
  6. Przykrywamy folią aluminiową.
  7. Przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.
  8. Na 5 minut przed końcem pieczenia dodajemy na wierzch tarty parmezan.
  9. Całość wyciągamy i mieszamy do połączenia składników.
  10. Dekorujemy tartym serem i ziołami.