Większość z was wie, że makaron to jedna z tych rzeczy, której nie powinno zabraknąć w kuchennej szafce. Można z niego wyczarować zarówno dania na słodko, jak i wytrawnie. Dzięki zawartości glutenu jest jędrny, sprężysty i niezwykle smaczny. To klasyczny comfort food, który nigdy się nie znudzi. Co zrobić, gdy za każdym razem rozgotowuje się i klei? Mamy na to sprawdzone patenty, sprawdźcie!
Co zrobić, aby makaron się nie sklejał?
Przynajmniej 3 razy w tygodniu jecie makaron? Pełnoziarnisty, biały czy z mąki bezglutenowej - to jeden z najprostszych węglowodanowych dodatków do obiadu. Syci na długi czas i możecie podawać na miliony sposobów. Co jednak, gdy za każdym razem wychodzi sklejony i rozgotowany? Jeżeli macie ten problem, wina zapewne leży w sposobie przygotowania, a nie w typie makaronu.
Najważniejszą zasadą jest wrzucanie makaronu bezpośrednio do wrzątku. To niezaprzeczalna metoda, która zawsze się sprawdza. Dzięki temu makaron wychodzi sprężysty i al dente, tak jak lubicie. Długotrwałe gotowanie w zimnej wodzie niszczy strukturę i pasma sklejają się tworząc ciapę. Nie dolewajcie oliwy czy oleju - to powszechny mit, który miał zapewnić, że nitki będą idealne. Dodatkowo składniki sosu czy zupy nie połączą się odpowiednio z makaronem. Kawałki mięsa czy warzyw będą spływać po jego powierzchni, rujnując wasze danie.
Jak zrobić makaron w sosie bez gotowania?
Jeżeli szukacie sposobu na perfekcyjny makaron w sosie pomidorowym bez gotowania, to ta metoda jest dla was. Wielu Włochów z niej korzysta, aby zaoszczędzić czas. To świetny pomysł na niewymagający obiad, który smakuje wyśmienicie. Kilka prostych składników dobrej jakości sprawia, że wrócicie do przepisu parokrotnie.
Składniki:
- połowa opakowania makaronu typu spaghetti,
- puszka krojonych pomidorów,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- oliwa z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- suszona bazylia,
- 50 g tartego sera typu parmezan.
Przygotowanie:
- Makaron przekładamy do prostokątnego naczynia żaroodpornego.
- Następnie zalewamy makaron pomidorkami z puszki i pastą pomidorową.
- Na oliwie podsmażamy rozgnieciony wcześniej czosnek o suszoną bazylię.
- Przelewamy do naczynia.
- Podlewamy szklanką wody lub bulionu warzywnego.
- Przykrywamy folią aluminiową.
- Przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.
- Na 5 minut przed końcem pieczenia dodajemy na wierzch tarty parmezan.
- Całość wyciągamy i mieszamy do połączenia składników.
- Dekorujemy tartym serem i ziołami.