Dość często szykujecie naleśniki lub krokiety? Macie problem z pękającymi płatami ciasta, które są mało elastyczne i grube? Znana restauratorka, Magda Gessler, podpowiada, jak poprawnie dodawać składniki do masy, aby nie popełnić podstawowej gafy. Kolejność ma znaczenie, podobnie jak w przypadku wielu innych dań, pozornie prostych w wykonaniu. Sprawdźcie ten niezawodny patent.

Jak zrobić naleśniki, aby były miękkie i elastyczne? Kluczem jest kolejność

Puszyste i jednocześnie elastyczne naleśniki to przede wszystkim zasługa dodatku masła klarowanego, które podkreśla ich orzechowy aromat. Ważne, jest, aby najpierw wlać płyny do miski, a później dopiero mąkę i resztę sypkich składników. Dzięki temu pozbędziemy się grudek oraz rozwarstwienia masy. Oto przepis na najlepsze ciasto naleśnikowe:

Ciasto na naleśniki według Magdy Gessler

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • szklanka mleka (250 ml),
  • 3 jajka,
  • 50-60 g roztopionego masła klarowanego,
  • odrobina wody,
  • łyżeczka cukru.

Przygotowanie:

  1. Najpierw należy wlać wodę oraz mleko do miski.
  2. Następnie wsypać przesianą mąkę.
  3. Jajka należy ubić i przelać do masy.
  4. Wszystkie składniki powinny być zmiksowane na gładką masę, dolewając ciurkiem masło klarowane.
  5. Na rozgrzanej patelni należy wylać porcję ciasta i dokładnie rozlać po brzegach patelni.
  6. Elastyczne i pachnące ciasto należy odstawić do wystudzenia.

Jak zrobić puszyste naleśniki bez dodatku jajek?

Naleśniki bez jajek to codzienność wielu alergików, uczulonych na białko kurze. Można je przygotować na bazie mąki, mleka krowiego lub roślinnego i odrobiny wody gazowanej. Sekretem jest odstawienie gotowego ciasta na bazie tych składników na około godzinę. Dzięki temu lepiej połączą się i nie będą wymagać dodatku jajka.

Jeżeli nie macie tyle czasu, aby czekać aż masa zgęstnieje, wystarczy dolać kisiel z siemienia lnianego lub zmiksowane puree z dojrzałego banana. To skuteczne zagęstniki, które pozwolą na to, aby ciasto lepiej odchodziło od patelni i nie było jednocześnie zbyt grube i gumowate.