Zimowe wieczory warto umilać sobie pysznymi smakołykami, które nie tylko poprawią humor, ale tez rozgrzeją od środka i dostarczą organizmowi solidną dawkę wartościowych składników.
Kilka lat temu byłam na warsztatach, na których zrobiliśmy ten niesamowity, rozgrzewający mus. Na początku połączenie wydało mi się trochę dziwne, jednak gdy spróbowałam pierwszy łyk, wiedziałam, ze to będzie mój ulubiony zimowy napój. Zawsze w kuchni mam zapas gruszek i imbiru. A na balkonie zimuje w doniczce rozmaryn, który skubię do tego dania regularnie.
Gruszki rzadko wykorzystujemy do dań, a szkoda, bo są bardzo smaczne i cenne. To przede wszystkim świetne źródło błonnika pokarmowego. Zawierają też witaminę C,która w okresie zimowym jest szczególnie cenna. Dodatkowo mają w swoim składzie potas, witaminę K, miedź, magnez, mangan i bor. Dostarczają też niewielkie ilości wapnia, żelaza, magnezu, folianów i witamin B. Ich dodatkowym atutem jest to, ze są niskokaloryczne i nie zawierają tłuszczu, co powinny docenić osoby dbające o odpowiednią wagę. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, gruszki mogą pomóc w utrzymaniu zdrowia układu trawiennego, a dzięki zawartości potasu mogą także wspomagać utrzymanie zdrowego ciśnienia krwi.
Rozgrzewający mus z gruszki z miodem, rozmarynem i imbirem
Składniki na 3 kubki:
- 4 dojrzałe gruszki
- 2 łyżki miodu
- Sok z 1/2 cytryny
- 3-4 gałązki rozmarynu
- 1,5 cm imbiru
- szklanka soku jabłkowego
Gruszki umyjcie, obierzcie ze skóry i wytnijcie gniazda nasienne. Imbir obierzcie ze skóry. Do blendera wrzućcie gruszki, dodajcie sok z cytryny, imbir i zalejcie sokiem jabłkowym. Wszystko zblendujcie na jednolitą masę bez grudek. Całość przetrzyjcie przez sito na małych oczkach i przełóżcie do rondla. Odcedzanie jest konieczne, żeby nie zostały cieknie włókna z imbiru.
Do rondelka z musem dodajcie rozmaryn. Gotujcie przez kilka minut, aż całość się zagotuje i przez chwilę gotujcie ciągle mieszając. Na koniec zdejmijcie mus z ognia i gdy lekko przestygnie dodajcie miód do smaku.
Podawajcie od razu gorący, z gałązką rozmarynu.
















