Kilka plastrów schabu, jajko i bułka tarta to nie wszystko, żeby zrobić kotlety schabowe siostry Anastazji. Weźcie jeszcze 2 tanie dodatki, a przepis zaskoczy was wyrazistością i niezwykłym aromatem. Gdy raz ich spróbujecie, nie będziecie chcieli już jeść klasycznych schabowych. 

Jak zrobić kotlety schabowe siostry Anastazji?

Klasyczny przepis na kotlety schabowe to tylko rozbijanie, przyprawianie, panierowanie i smażenie mięsa. Warto jednak pójść za radą siostry Anastazji i dodać do kotletów farsz z podsmażonej cebulki i tartego żółtego sera. Dzięki temu prostemu dodatkowi zwykłe schabowe stają się daniem jak z najlepszej restauracji i zarówno smakują, jak i prezentują się 10x lepiej.

Jeśli chodzi o to, jak nafaszerować kotlety schabowe nadzieniem, są na to 2 metody, bo farsz można zawinąć w środek kotletów lub zapiec go na ich wierzchu. Dzięki temu z jednego przepisu możemy wyczarować zapiekane kotlety schabowe pod pierzynką lub efektowne panierowane kieszonki schabowe z ukrytymi w środku dodatkami. Sami wybierzcie, jaka forma dania bardziej was przekonuje lub najlepiej wypróbujcie obie.

Przepis na kotlety schabowe siostry Anastazji

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 2 jajka,
  • szklanka tartego sera żółtego,
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 spore cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • świeża natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta do panierowania,
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:

Schab mocno rozbijamy i doprawiamy solą oraz pieprzem z obu stron. Następnie odstawiamy mięso do lodówki na czas przygotowania reszty dodatków. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, a następnie podsmażamy na patelni. Tak przygotowany farsz studzimy, po czym mieszamy z majonezem, startym serem i posiekaną natką pietruszki. 

Wcześniej przyprawione kotlety schabowe rozbijamy i nadziewamy farszem, a potem panierujemy w rozmąconym jajku i bułce smażymy aż będą chrupiące. Jeśli wolicie zapiekane kotlety schabowe, możecie usmażyć je jak zwykle, a potem nałożyć farsz na wierzch gotowego dania i włożyć je do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na 10 minut.