Kilka plastrów schabu, jajko i bułka tarta to nie wszystko, żeby zrobić kotlety schabowe siostry Anastazji. Weźcie jeszcze 2 tanie dodatki, a przepis zaskoczy was wyrazistością i niezwykłym aromatem. Gdy raz ich spróbujecie, nie będziecie chcieli już jeść klasycznych schabowych.
Jak zrobić kotlety schabowe siostry Anastazji?
Klasyczny przepis na kotlety schabowe to tylko rozbijanie, przyprawianie, panierowanie i smażenie mięsa. Warto jednak pójść za radą siostry Anastazji i dodać do kotletów farsz z podsmażonej cebulki i tartego żółtego sera. Dzięki temu prostemu dodatkowi zwykłe schabowe stają się daniem jak z najlepszej restauracji i zarówno smakują, jak i prezentują się 10x lepiej.
Jeśli chodzi o to, jak nafaszerować kotlety schabowe nadzieniem, są na to 2 metody, bo farsz można zawinąć w środek kotletów lub zapiec go na ich wierzchu. Dzięki temu z jednego przepisu możemy wyczarować zapiekane kotlety schabowe pod pierzynką lub efektowne panierowane kieszonki schabowe z ukrytymi w środku dodatkami. Sami wybierzcie, jaka forma dania bardziej was przekonuje lub najlepiej wypróbujcie obie.
Przepis na kotlety schabowe siostry Anastazji
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości,
- 2 jajka,
- szklanka tartego sera żółtego,
- 2 łyżki majonezu
- 2 spore cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- świeża natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku,
- bułka tarta do panierowania,
- tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie:
Schab mocno rozbijamy i doprawiamy solą oraz pieprzem z obu stron. Następnie odstawiamy mięso do lodówki na czas przygotowania reszty dodatków. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, a następnie podsmażamy na patelni. Tak przygotowany farsz studzimy, po czym mieszamy z majonezem, startym serem i posiekaną natką pietruszki.
Wcześniej przyprawione kotlety schabowe rozbijamy i nadziewamy farszem, a potem panierujemy w rozmąconym jajku i bułce smażymy aż będą chrupiące. Jeśli wolicie zapiekane kotlety schabowe, możecie usmażyć je jak zwykle, a potem nałożyć farsz na wierzch gotowego dania i włożyć je do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na 10 minut.