Mimo trzymania się przepisu kotlety mielone wychodzą wam suche, twarde i bez smaku? Ten tani i popularny składnik sprawi, że problem zniknie. Dzięki niemu kotlety nabierają wyjątkowej konsystencji i genialnego smaku. Z pewnością znajdziecie go w każdym sklepie, a być może macie go nawet we własnej spiżarni. Sprawdźcie, o czym mowa i spróbujcie dodać to do kolejnych mielonych.

Jak zrobić wilgotne kotlety mielone?

Aby kotlety mielone zawsze były wilgotne i soczyste, a do tego wyraziste w smaku, wystarczy dodać do masy starte ogórki kiszone. Choć ten składnik kojarzy nam się raczej z surówką do kotleta, to okazuje się, że genialnie sprawdza się również jako jego składnik do doprawienia samego mięsa mielonego. Drobno starte kiszonki nadają masie na kotlety soczystości i fantastycznego smaku, dzięki czemu po usmażeniu kotlety dosłownie rozpływają się w ustach.

Ile ogórków do kotleta?

Choć kiszonki genialnie pasują do mielonych, ważne, aby nie przesadzić z ich ilością, gdyż wtedy po pierwsze zbyt mocno rozrzedzimy masę, a po drugie kwaśny smak może zdominować całe danie. Bezpieczną proporcją będą więc 2-3 ogórki na 500 g mięsa. Reszta przepisu wygląda już klasycznie, więc wystarczy dodać bułkę, jajko, cebulkę i ulubione przyprawy. Jeśli jednak lubicie wyraziste smaki, to masę na kotlety mielone z ogórkiem kiszonym możecie jeszcze podkręcić 1 łyżeczką ostrej musztardy.

Co dodać do kotletów mielonych - inne pomysły

Ogórki kiszone to tylko jeden z wielu fantastycznych dodatków do kotletów mielonych. Jeśli macie ochotę wypróbować inne wariacje na temat klasycznej receptury, do masy możecie dodać też:

  • starte ziemniaki,
  • kulki mini mozzarelli,
  • poszatkowaną kapustę,
  • starty ser żółty,
  • podsmażone grzyby.