Kotlety mielone to klasyk w naszych domach. Podajemy je na wiele sposobów, z różnego mięsa. Wzbogacamy nietypowymi składnikami, by były jeszcze smaczniejsze. Zawsze jednak smażymy je na oleju i niestety nasiąkają nim bardziej, niż byśmy chcieli. Czy jest jakiś sposób, by "złapały" mniej tłuszczu z patelni?

Co zrobić, żeby kotlety mielone nie przesiąkały tłuszczem podczas smażenia?

Jest jeden sposób, który stosują kucharze. Dzięki niemu kotlety są znacznie mniej nasączone tłuszczem. Ten sposób to ziemniak. Na czym polega ta sztuczka? Wystarczy do masy na kotlety dodać startego ziemniaka.  Pozostałe składniki pozostają bez zmian i robimy kotlety tak jak zwykle według ulubionego przepisu. Ziemniak w żaden sposób nie wpłynie na smak kotletów, pomoże jednak zmniejszyć ilość tłuszczu wchłanianego podczas smażenia.

Starty ziemniak ma jeszcze jedną cenną zaletę. Dodany do masy mięsnej spowoduje, że kotlety będą bardziej soczyste i pulchne.

Warto pamiętać, by po smażeniu położyć kotlety na ręczniku papierowym, bo dodatkowo wyciągnąć z nich nadmiar tłuszczu.

Przepis na kotlety mielone z ziemniakiem

Składniki:

  • 500 gram mięsa mielonego wołowego i wieprzowego
  • 1 ziemniak
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie:

  1. Bułkę tartą zalewamy mlekiem. Ziemniak obieramy i ścieramy na tarce. Bułkę tartą mieszamy z mlekiem.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni, dodajemy pokrojoną cebulę, solimy i smażymy na złoty kolor (około 5 minut) – zostawiamy do przestygnięcia.
  3. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajka, wymieszaną bułkę tartą z mlekiem, starty ziemniak, podsmażoną cebulę i wyrabiamy masę. Całość solimy i pieprzymy do smaku, jeszcze raz mieszamy i odstawiamy na pół godziny.
  4. Po tym czasie mięso raz jeszcze mieszamy i formujemy kotlety. Każdy kotlet panierujemy w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej. Na mocno rozgrzaną patelnię kładziemy kotlety, smażymy 30 sekund i zmniejszamy ogień – kotlety smażymy po około 5-8 minut z każdej strony.