Staracie się zdrowo odżywiać i pilnujecie, aby dostarczać organizmowi odpowiednią ilość białka? To nie znaczy, że wasze menu musi opierać się w kółko na twarogach i serach. Jeśli te produkty już wam się nieco przejadły, wypróbujcie ich inny, równie pyszny i wartościowy zamiennik. Choć do złudzenia przypomina twaróg, nie ma ani grama mleka, za to mnóstwo cennych witamin i minerałów. 

Pyszny zamiennik twarogu

Jeśli szukacie dobrego źródła białka, a źle reagujecie na namiar nabiału w diecie, zaproście do swoich kuchni tofu, czyli "ser" wytwarzany z mleka sojowego. Choć z wyglądu przypomina kostkę twarogu i podobnie jak on ma mnóstwo cennych składników odżywczych, to przy tym nie zawiera grama składników odzwierzęcych. Właśnie z tego względu, największą popularnością cieszy się wśród osób na diecie wegańskiej, jednak poleca się go także seniorom, gdyż zawiera bardzo mało kalorii, a przy tym mnóstwo białka, wapnia, żelaza oraz magnezu. Tak bogaty skład sprawia, że jedzenie tofu przynosi ogrom korzyści całemu organizmowi.

Tofu - właściwości

Dlaczego warto jeść tofu? Lista korzyści jest bardzo zachęcająca:

  • obniża poziom złego cholesterolu,
  • reguluje ciśnienie tętnicze,
  • zapobiega osteoporozie,
  • łagodzi objawy menopauzy,
  • obniża ryzyko chorób serca,
  • poprawia kondycję włosów,
  • wzmacnia paznokcie,
  • poprawia elastyczność skóry,
  • pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych chorób.

Jak przyrządzić tofu?

Ten produkt daje masę możliwości, gdyż w przeciwieństwie do twarogu, można go jeść nie tylko na surowo, ale i podsmażać, grillować czy dusić w przeróżnych sosach. Ze względu na naturalnie delikatny smak tej kostki, najlepiej smakuje tofu marynowane lub wędzone. Tak przygotowany produkt wystarczy już tylko wrzucić na rozgrzaną patelnię lub upiec w piekarniku a powstanie przepyszny, a przy tym niskokaloryczny, sycący i odżywczy posiłek.