Uwielbiacie ten szelest chrupiącego pieczywa, gdy tylko przekrawacie ja na pół? A co powiecie na te, które są jeszcze ciepłe, wprost z piekarnika? Upieczenie własnych bułek nie jest trudne, a w dodatku potrafi przynieść wiele satysfakcji. Znacie przepisy już na te klasyczne lub z ziarnami? Chcecie poznać coś znacznie lepszego, to zapoznajcie się z poniższą poradą i przepisem na niezwykle smaczne bułki, które niejednego w sobie rozkochały.

Z jakiej mąki najlepiej wypiekać bułki?

Bułki możecie wypiekać z tradycyjnej mąki, którą dostaniecie w każdym markecie. Jest to typ 650, który sprawdzi się idealnie. Zarówno do kajzerek, sznytek czy klasycznych maślanych bułeczek na słodko dla dzieci. Dobrym wyborem będzie także ta mąka chlebowa, w przedziale od 750-850. Będą miały bardziej zwartą konsystencję, mniej puszystą.

Jeżeli planujecie przygotować grahamki, zdecydujcie się na mąkę pszenną 1850, tak zwaną mąkę graham. Wypieczecie zarówno pełny bochenek, jak i mniejsze bułki śniadaniowe. Czy można użyć mąki pełnoziarnistej? Tak, jak najbardziej. Świetnie do tego nadaje się mąka pełnoziarnista orkiszowa, która jest zdecydowanie polecana dla tych, którzy nie tolerują tradycyjnej pszenicy - wyjątkiem są osoby, chore na celiakię.

Jak zrobić tradycyjne knyple?

Czym są knyple? To tradycyjne bułki, przygotowywane z pszenicy durum, na zakwasie. Świetnie sycą oraz są doskonałą bazą do kanapek czy zapiekanek. Przygotujcie je razem z nami. Oto podstawowy przepis:

Składniki:

    Podmłoda:
    200 g mąki pszennej, najlepiej typ 750,
    200 ml wody przegotowanej,
    1 g świeżych drożdży.

Ciasto:

    400 g podmłody,
    10 g świeżych drożdży,
    400 g mąki pszennej typ 650,
    200 ml wody,
    2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Wstępnie wymieszajcie wszystkie składniki na pomłodę. Zróbcie o jeszcze na około 5-6 godzin przed wypiekaniem bułek.
  2. Wymieszajcie pomłodę ze składnikami na ciasto.
  3. Dokładnie wyróbcie w robocie planetarnym lub na desce.
  4. Odstawcie do wyrośnięcia na około 3 godziny.
  5. Przełóżcie na blat i podzielcie na około 10 bułeczek.
  6. Odstawcie do wyrośnięcia na około 30 minut.
  7. Uformujcie bułki tak, aby zlepić delikatnie ich boki w środek.
  8. Odstawcie na kolejne 30 minut.
  9. Po tym czasie pieczcie w temperaturze około 230 stopni Celsjusza przez 20 minut.
  10. Podawajcie je z masłem lub przygotujcie bruschettę z pomidorami.