Ciasto jogurtowe, na maślance czy z odrobiną mleka to takie, które z reguły jest kojarzone z owocami sezonowymi. Ania Starmach zdrada, jak zrobić klasyczne ciasto ucierane z kruszonką, bez użycia dodatkowych kubeczków z nabiałem. W przypadku tych poprzednich ciast, zazwyczaj istnieje spore ryzyko pojawienia się zakalca. Nieodpowiednia temperatura dodawanych składników sprawia, że nie wszystko połączyło się tak, jak byśmy tego chcieli. Wypróbujcie trik Ani Starmach na zachwycająco pyszne ciasto, które zniknie ze stołu jeszcze tego samego dnia.

ciasto z rabarbarem według Ani Starmach" name="Przepis%20na%20ciasto%20z%20rabarbarem%20wed%C5%82ug%20Ani%20Starmach">Przepis na ciasto z rabarbarem według Ani Starmach

Do ciasta ucieranego z rabarbarem wystarczy foremka na ciasto o wymiarach 24x24 cm. Doskonale wychodzi również w okrągłych formach 20-22 cm średnicy.

Składniki:

  •     400 g rabarbaru,
  •     kostka masła,
  •     szklanka mąki pszennej,
  •     pół szklanki cukru,
  •     50 g skrobi ziemniaczanej,
  •     4 duże jajka,
  •     łyżka cukru waniliowego,
  •     łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na kruszonkę:

  •    120 g mąki pszennej,
  •     60 g cukru pudru,
  •     60 g masła,
  •     60 g mielonych włoskich orzechów (możecie zastąpić laskowymi)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto (za wyjątkiem kruszonki) powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną dokładnie przesiejcie razem z proszkiem do pieczenia i skrobią. Przesmażcie pokrojony obrany rabarbar z cukrem.

Po ostudzeniu odsączcie płyn i odstawcie warzywo na bok. Utrzyjcie masło z cukrem na puszystą i białą masę. Dodajcie przesiane suche składniki i połączcie. Dodajcie jajka i wymieszajcie tylko do połączenia się składników, aby nie przebić masy.

Składniki na kruszonkę połączcie i odstawcie. Do wyłożonej formy papierem do pieczenia wylejcie ciasto ucierane i nałóżcie prażony rabarbar z cukrem. Posypcie kruszonką tak, aby równomiernie pokryła ciasto. Pieczcie około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jakich owoców sezonowych użyć, aby ciasto się udało?

Ciasto ucierane to jedne z popularniejszych, które jest pieczone na przełomie wiosny i lata. Wysyp owoców sprawia, ze nie możemy się oprzeć, aby coś z nich przyrządzić. Warto jednak wiedzieć, które z nich będą najodpowiedniejsze:

  • truskawki - najlepiej obtoczone w mące, aby nie opadły na dno,
  • czereśnie - mogą być surowe lub lekko podduszone z cukrem,
  • rabarbar - pokrojony w kostkę lub przesmażony z cukrem,
  • porzeczki - wyciągnijcie szypułki i dodajcie bezpośrednio do masy na ciasto,
  • śliwki - dodawajcie je zawsze skórką do dołu - dzięki temu nie podejdą wodą podczas pieczenia