Przepis na jaśminówkę:

  •     250 g kwiatów jaśminu
  •     ½ l spirytusu
  •     ½ l wódki
  •     200 g miodu, np. akacjowego
  •     400 ml wody
  •     sok z połowy cytryny

Kwiaty jaśminu należy zrywać wczesnym rankiem, dbając o to, by płatki były suche. Niestety nalewka wymaga mrówczej pracy związanej z obrywaniem płatków, gdyż tylko one, bez żółtych pręcików, mają znaleźć się w słoju.

Zebrane kwiaty rozkładamy na gazecie i czekamy, aż wszystkie owady opuszcza płatki.

Płatki wrzucamy do słoja i zalewamy spirytusem i wódką (pamiętamy o kolejności – alkohol mocniejszy wlewamy do słabszego). Zakręcamy słój i odstawiamy na 3 tygodnie w chłodne i ciemne miejsce. Przez ten czas regularnie potrząsamy słojem dla lepszej maceracji.

Po upływie 21 dni odcedzamy płyn, dokładnie wykręcając płatki. Następnie zagotowujemy wodę, dodajemy do niej miód, dokładnie mieszamy i odszumowujemy. Po ostudzeniu płynu dodajemy sok z cytryny i łączymy całość z jaśminowym nalewem i mieszamy.

Odstawiamy na 2-3 dni, by wszystko ładnie się przegryzło, po czym rozlewamy do butelek i przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu. Jaśminówkę można degustować już po 3 miesiącach, choć najlepsza jest po 1,5 roku.

Nalewka z jaśminu wykazuje działanie przeciwzapalne, obniżają ciśnienie krwi, pomaga zredukować poziom „złego” cholesterolu i chroni wątrobę.