Kapusta to warzywo, które idealnie pasuje do surówek i kanapek, jest też głównym składnikiem niektórych zup, na przykład pysznego kapuśniaku. Gdy chcecie przyrządzić któreś z dań, właśnie to warzywo odgrywa główną rolę – wcale nie musicie wychodzić specjalnie do warzywniaka po główkę kapusty. Wystarczy, że otworzycie zamrażalnik.

Jak w odpowiedni sposób zamrozić kapustę?

Okazuje się, że nie wystarczy wrzucić poszatkowanej kapusty do szuflady zamrażarki. Musicie trzymać się kilku wskazówek – wtedy będziecie mieć pewność, że warzywo przetrwa miesiące i nadal będzie się nadawało do jedzenia. Co więcej, zachowa swój wspaniały smak i nikt się nie zorientuje, że nie użyliście wcale świeżej kapusty.

Co więc należy zrobić? Nie wystarczy włożyć kapusty do pojemnika lub torebki i wrzucić do zamrażarki. Wcześniej trzeba odpowiednio przygotować to warzywo. Najpierw pokrójcie kapustę na ćwiartki. Napełnijcie duży garnek wodą (mniej więcej do połowy) i doprowadźcie do wrzenia. W międzyczasie wlejcie do garnka lub miski lodowatą wodę i odstawcie na bok. Kapustę włóżcie do wrzącej wody. Gotujcie ją przez ok. 60 sekund, ale nie dłużej niż 90 sekund. Za pomocą łyżki cedzakowej lub szczypiec przenieście kapustę do miski z lodowatą wodą.

Wyjmujcie kapustę po minucie i przełóżcie na deskę do krojenia lub talerz, osuszcie ją ręcznikiem papierowym, usuńcie łodygę i rdzeń, a później pokrójcie kapustę na mniejsze części. Umieśćcie je w torebkach do zamrażania z zamkiem błyskawicznym i usuńcie nadmiar powietrza. Kapustę włóżcie do zamrażarki, możecie ją tam przechowywać nawet do dziewięciu miesięcy.

Jak rozmrozić kapustę?

Choć w teorii możecie zamrozić surową kapustę, to przed zrobieniem tego lepiej ją zblanszować. Zapobiegnie to rozwojowi bakterii, które mogą znajdować się na kapuście. Kapusta surowa może być zamrożona zarówno indywidualnie, jak i w połączeniu z innymi warzywami, na przykład burakiem lub startą marchewką.

Jak rozmrozić kapustę? Wystarczy, że przełożycie ją do głębokiego naczynia i włożycie do lodówki na kilka godzin. Jeżeli będziecie używać jej do barszczu lub bigosu, to nie trzeba jej w ogóle rozmrażać – podgrzeje się w trakcie gotowania