Kapusta jest niezbędna do przygotowania gołąbków – a te są bardzo popularne i lubiane w naszym kraju. Ich zrobienie nie jest specjalnie trudne, jednak często najwięcej czasu zabiera odpowiednie przygotowanie liści kapusty. Zazwyczaj przy się je w wodzie, by łatwiej odchodziły od główki. Ma to zwiększyć ich elastyczność i sprawić, że łatwiej będzie można nimi operować, np. zawijając gołąbki. Możecie jednak zapomnieć o tej metodzie, znamy znacznie lepszy sposób na to, by były miękkie i bardzo delikatne.

Co zrobić, żeby liście kapusty stały się wyjątkowo miękkie?

Źle sparzona kapusta może popsuć całe danie – będzie wtedy twarda i niesmaczna. Wcale nie muście jednak używać gorącej wody. Znacznie lepiej sprawdzi się w tym celu mleko. Jesteście zaskoczeni? Tradycyjnie i uciążliwe parzenie warzywa to przeszłość. Dzięki foliowej torebce i gorącemu mleku stanie się to o niebo prostsze.

Co dokładnie należy zrobić? Będziecie potrzebować foliowego woreczka o większych rozmiarach – musi on pomieścić w sobie główkę kapusty. Świetnie sprawdzą się woreczki przeznaczone do mrożenia żywności lub specjalne rękawy do pieczenia potraw w piekarniku.

Najpierw oczyśćcie główkę kapusty z brzydkich zewnętrznych liści, a potem wytnijcie z niej głąb. Po stronie przeciwnej do głąba natnijcie kapustę dość głęboko "na krzyż". Włóżcie warzywo do foliowej torebki i równomiernie zalejcie gorącym mlekiem. Torebkę szczelnie zamknijcie i odstawcie na 20 minut. Po tym czasie liście kapusty staną się bardzo delikatne i z łatwością odejdą od główki.

Inne sposoby na delikatne liście kapusty

Żeby nie mieć problemu z odrywaniem liści kapusty, możecie też włożyć ją do kuchenki mikrofalowej. Musicie ustawić wysoką moc i podgrzewać warzywo przez ok. 5-6 minut. Pamiętajcie jednak, żeby przy wyjmowaniu warzywa z mikrofali zachować dużą ostrożność, ponieważ będzie bardzo gorące. Dobrym sposobem będzie więc lekkie uchylenie drzwiczek urządzenia i poczekanie, aż kapusta nieco ostygnie. Co więcej, tak przygotowana kapusta zachowuje więcej wartości odżywczych niż parzona w wodzie.

Istnieje jeszcze jeden sposób, żeby sparzyć kapustę. Polega na odcięciu samej końcówki kapusty, ponacinaniu liści od spodu (bez usuwania głąba) i mocnym wbiciu widelca w nią. Następnie należy włożyć kapustę do wrzątku i obracać nią za pomocą widelca. Po chwili zauważycie, że zewnętrzne liście się poluzują, a wy będziecie je mogli z łatwością poodrywać.