Niezależnie od tego, czy spędzamy w kuchni każdą wolną chwilę, czy zaglądamy do niej tylko po to, żeby ukręcić szybki koktajl na śniadanie, trudno obejść się bez inteligentnego pomocnika. Blender kielichowy Russell Hobbs Sensigence to wszechstronne urządzenie, które pomoże spełnić wszelkie zachcianki o każdej porze roku – od prostej zupy zimą po orzeźwiający lodowy napój latem. Miksuje o 45% szybciej i 30% płynniej niż poprzedni model tego producenta (24722-56). 

Nowy klub testerski serwisu mojegotowanie.pl

W serwisie mojegotowanie.pl wystartował nowy klub dla miłośników dobrego jedzenia, entuzjastów nowych smaków i wygodnych rozwiązań w kuchni – TASTErzy. To społeczność miłośników gotowania, dla których serce domu bije w kuchni. W ramach klubu każdy zyskuje szansę przetestowania za darmo nowości ze świata food, w tym sprzętów kuchennych, artykułów spożywczych i wielu innych. Wystarczy wejść na stronę www.mojegotowanie.pl/tasterzy, zarejestrować się i zgłosić do testowania. Czekamy na Was! 

Po co nam technologia adaptacyjnego blendowania?

Niektóre funkcje sprzętów kuchennych na początku niewiele nam mówią, a okazują się niezwykle przydatne podczas codziennego użytkowania. Warto wiedzieć, że blender Russell Hobbs Sensigence jest wyposażony w technologię adaptacyjnego miksowania. Oznacza to, że rozpoznaje konsystencję składników i się do niej samodzielnie dopasowuje. Uruchamia się z mniejszą prędkością, żeby zawartość kielicha rozmieściła się wokół ostrzy, a potem stopniowo przyspiesza, nie rozpryskując mieszanki. Automatycznie się wyłącza, kiedy wszystkie kawałki żywności zyskają jednolitą strukturę. Oczywiście prędkość miksowania możemy też dostosować ręcznie, ale pierwszy cykl można z ufnością powierzyć inteligentnemu pomocnikowi. Potem sprawdzamy konsystencję i ewentualnie dopasowujemy ustawienia do własnych potrzeb. Co więcej, urządzenie marki Russell Hobbs ma specjalne ostrze z powłoką tytanową i 6 końcówkami, co pozwala na dokładne zmiksowanie składników pod każdym kątem. Przydaje się, kiedy chcemy zblendować twardsze elementy na jednolity krem. 

Do czego wykorzystać 3 inteligentne funkcje mieszania?

Blender kielichowy Russell Hobbs ma wbudowane 3 tryby, które poradzą sobie z każdym rodzajem napoju lub kremowej potrawy. Za pomocą tego inteligentnego urządzenia można zrobić: 

  • smoothie – zarówno warzywne, jak i owocowe, na bazie mleka lub wody. Ostrza z powłoką tytanową dadzą sobie także radę ze zmrożonymi produktami spożywczymi. Funkcja przydaje się do mieszania gęstych koktajli, w których skład wchodzą na przykład orzechy, nasiona, ugotowana kasza lub płatki owsiane. Za pomocą tego trybu zrobimy też więcej niż napój. Można go wybrać do miksowania past kanapkowych, takich jak hummus, baba ghanoush lub muhamaara.  
  • zupę – zarówno na gorąco, na przykład jesienny krem z warzyw korzeniowych lub dyni, jak i na zimno, w postaci gęstego chłodnika. Funkcja pozwala otrzymać danie jak z restauracji. Blenduje tak skutecznie, że zupy nie trzeba przecierać przez sito dla uzyskania aksamitnej konsystencji.  
  • zimny napój – typu orzeźwiający sorbet lub slushy na gorący dzień. Tryb przyda się również podczas imprez i spotkań w gronie znajomych. Można dzięki niemu tworzyć alkoholowe drinki, takie jak margarita. Poza tym blender wyposażony jest w tryb pulsacyjny, który pozwala między innymi na kruszenie lodu lub dokładne kontrolowanie konsystencji mieszaniny. 

Nowoczesny panel dotykowy cieszy nie tylko oko

Mogłoby się wydawać, że interfejs dotykowy blendera Sensigence zachęci do użytkowania przede wszystkim przedstawicieli pokolenia Y i Z – odpowiada na nowoczesne trendy, zarówno pod względem estetyki, jak i technologii. W rzeczywistości to rozwiązanie powinno spodobać się każdemu. Elegancki panel jest prosty w użyciu i intuicyjny. Zawiera wygodny suwak, którym można płynnie zmienić prędkość miksowania. Ma też jedną dodatkową zaletę, szczególnie ważną dla pedantycznych miłośników porządku. Ponieważ nie ma wystających części, takich jak tradycyjne pokrętło, nie zbiera kurzu w różnych zagłębieniach i zakamarkach. Bardzo łatwo utrzymać go w czystości.  

Jesienne smoothie z żurawiną

Korzystając z dobrodziejstw natury, które przynosi ze sobą listopadowa aura, warto przygotować wzmacniający odporność i energetyzujący koktajl na bazie płatków owsianych i żurawiny. Można wypić go na szybkie śniadanie, podwieczorek lub posiłek przed treningiem na siłowni. Obejrzyjcie, jak go zrobić krok po kroku:

To idealna propozycja dla osób na diecie roślinnej. Do zrobienia 2 porcji będą potrzebne: 

  • Płatki owsiane 50 g 
  • Orzechy pekan 35 g  
  • Świeża żurawina (100 g) 
  • Imbir 5 g 
  • Banan 1 szt. 
  • Gruszka 1 szt. 
  • Syrop klonowy 10 ml  
  • Mleko owsiane 300 m 
  • Cynamon 3 g 

Płatki owsiane i orzechy dobrze jest uprażyć przed zmiksowaniem (na patelni lub w piekarniku). Pozbędziemy się wtedy ich charakterystycznego, surowego smaku i nadamy im przyjemny aromat. Imbir należy obrać i z grubsza posiekać. Można też wykorzystać naturalny syrop imbirowy (bez dodatku cukru), który można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością. Zdejmujemy skórkę z banana i plasterkujemy go, a gruszkę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze kawałki.

Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera. Dolewamy syrop klonowy i mleko owsiane (lub dowolny napój roślinny). Możemy wsypać przyprawy korzenne, takie jak kurkuma, gałka muszkatołowa i kardamon (lub udekorować gotowy koktajl szczyptą cynamonu). Wybieramy funkcję „smoothie” i włączamy start. Resztę zrobi za nas inteligentne urządzenie Russell Hobbs Sensigence. Rozlewamy gęsty napój do szklanek i dowolnie go wykańczamy, na przykład orzechami i podpieczonymi płatkami owsianymi. Jest dosyć gęsty, więc warto podać go z łyżeczką.  

Krem z dyni ze śmietaną z nerkowców i pietruszkowym pistou z szałwią 

Ta rozgrzewająca, sezonowa, wegańska propozycja w pełni sprawdza wszystkie funkcje inteligentnego blendera Sensigence. Całe danie składa się bowiem z trzech elementów: gęstej zupy z dyni (muszkatołowej lub piżmowej), roślinnej śmietany z orzechów nerkowca i pistou z natki pietruszki i szałwii. Każdy z nich wymaga użycia blendera.   

Do zrobienia zupy krem z dyni potrzebujemy następujących składników: 

  • Dynia 500 g 
  • Przyprawy: sól, słodka papryka, suszony czosnek, płatki chili 
  • Olej lub oliwa do skropienia dyni: około 30 ml 
  • Mleko kokosowe 600 ml 
  • Orzechy nerkowca 100 g 
  • Natka pietruszki 1 pęczek 
  • Szałwia 1 pęczek 
  • Oliwa 100 ml  
  • Płatki drożdżowe 5 g 

Dynię obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Wkładamy ją do naczynia żaroodpornego. Posypujemy przyprawami i polewamy oliwą. Mieszamy drewnianą łyżką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210°C. Pieczemy, aż stanie się miękka (około 25 minut). Przekładamy ją do kielicha blendera. Dolewamy mleko kokosowe. Miksujemy na gładki krem. Przyprawiamy do smaku.  

Nerkowce należy zalać dzień wcześniej przegotowaną wodą (tak samo, jakbyśmy namaczali ciecierzycę lub groch). Rano będą tak miękkie, że z łatwością zmiksujemy je na jednolitą masę o konsystencji twarożku. Jeśli chcemy, żeby mieszanka przypominała śmietanę, możemy dodać do orzechów nieco napoju roślinnego. Z podanej w przepisie ilości wyjdzie nam więcej kremu z nerkowców, niż będzie potrzebne do dekoracji zupy. Możemy przechowywać go w szczelnie zamkniętym pojemniczku i dodawać na przykład do porannej owsianki. 

Obrywamy natkę pietruszki i szałwię z gałązek. Jeśli zioła nie pochodzą z naszego ogródka, myjemy je delikatnie w zimnej wodzie i odsączamy, najlepiej za pomocą suszarki do sałaty. Umieszczamy listki w kielichu blendera. Dolewamy oliwę. Opcjonalnie dodajemy płatki drożdżowe (lub parmezan, jeśli nie zależy nam, żeby potrawa była wegańska). Miksujemy. Jeśli jest taka potrzeba, dolewamy odrobinę wody, żeby stworzyć emulsję.

Wlewamy krem z dyni do miseczek. Dekorujemy śmietanką z nerkowców i pietruszkowo-szałwiowym pistou. Do ozdoby potrawy widocznej na zdjęciu wykorzystano także kwiat ogórecznika, nasiona słonecznika i pestki dyni.   

Test blendera Russell Hobbs Sensigence – podsumowanie

Inteligentne urządzenie marki Russell Hobbs spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających miłośników koktajli, past, dipów, purée, zup i sorbetów. Ma dosyć dużą pojemność (1,5 l) i maksymalną moc 1000 W (23 000 obrotów na minutę). Jego obsługa jest prosta i intuicyjna, a dzięki automatycznym funkcjom mieszania (do smoothie, zup i zimnych napojów) myśli i pracuje właściwie bezobsługowo. Radzi sobie z gęstymi kremami i koktajlami. Bezbłędnie zmiksuje zioła na pesto, co zazwyczaj nie udaje się ręcznym blenderom. Ma naprawdę wszechstronne zastosowanie i ułatwi gotowanie w wielu sytuacjach.