Papierówki to dla wielu z nas wspomnienie z dzieciństwa, bo często rosły one u naszych rodziców i dziadków. Teraz zdecydowanie rzadziej się je spotyka, ale ci szczęśliwcy, którzy mają je u siebie w ogródkach lub znajdą je na targu, zdecydowanie powinni to wykorzystać. Co zrobić z papierówek, aby zachować ich przepyszny smak na cały rok? Wypróbujcie prosty przepis Jakuba Kuronia i cieszcie się słoikami z papierówkami nawet w środku zimy. 

Co można zrobić z jabłka papierówki? Prosty sposób Jakuba Kuronia

Papierówki owocują wyjątkowo wcześnie, bo można je chrupać już w lipcu. Mają charakterystyczny bladozielony lub jasnożółty kolor, ale ich największą zaletą zdecydowanie jest konsystencja i smak, bo są twardawe, soczyste i lekko kwaśne. Z tego względu genialnie sprawdzają się do wszelkiego rodzaju przetworów, a jeden z najprostszych takich przepisów pokazał na swojej stronie Jakub Kuroń. Kucharz podzielił się recepturą na cytrynowe papierówki, czyli tarte jabłka smażone w cukrowym syropie z dużą ilością soku z cytryny. Choć połączenie cierpkich jabłek z dodatkową porcją kwaśnego smaku cytryny może początkowo wydawać się dziwne, to dzięki słodkiemu syropowi całość tworzy idealną mieszankę. 

Samo przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu, a gotowe jabłka w słoikach smakują genialnie i przydadzą się do wielu dań i deserów. Zobaczcie, jak zrobić taki przysmak krok po kroku i koniecznie spróbujcie. 

Cytrynowe papierówki - przepis Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 1 kg jabłek papierówek,
  • 4 cytryny,
  • 1,5 kg cukru,
  • 3 szklanki wody.

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku gotujemy syrop z wody i cukru. W międzyczasie papierówki dokładnie myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy całość na tarce o dużych oczkach.
  2. Następnie do miski z tartymi jabłkami wyciskamy sok z 4 cytryn, lekko mieszamy, a potem całość przerzucamy do garnka z syropem cukrowym. Tak przygotowane papierówki smażymy przez około 15-20 minut, zaczynając od małej mocy palnika, a potem ją zwiększając. 
  3. Po tym czasie gorące papierówki przekładamy do czystych, wyparzonych słoików i mocno zakręcamy ich wieczka. Gotowe przetwory odstawiamy do góry dnem i nie musimy ich już pasteryzować. 

Źródło: kuron.com.pl

Jak wykorzystać papierówki w kuchni? Inne pomysły

Cytrynowe papierówki do słoików to świetny pomysł na zapełnienie spiżarni, ale na tym nie kończą się pomysły na przepisy z tymi jabłkami w roli głównej. Jeśli więc macie dostęp do tych sentymentalnych owoców, to koniecznie spróbujcie ich również w innych wersjach. Możecie z nich zrobić takie pyszności jak dżemy, musy i przeciery, które genialnie sprawdzą się nie tylko do jedzenia wprost z miseczki czy rozsmarowywania na kanapkach, ale też jako nadzienie do szybkiej szarlotki. 

Dobrym pomysłem jest też kompot z papierówek do słoików. Ma on przepyszny i orzeźwiający słodko-kwaśny smak, więc będzie zdrowszą alternatywą dla wszelkiego rodzaju soków czy napojów z butelki lub kartonu. 

Jeśli jednak wolicie wytrawne smaki, to z papierówek możecie przygotować świetny domowy ocet. W tym celu pokrójcie jabłka na plasterki lub w kostkę i przerzućcie do dużego słoja. Nie trzeba ich wcześniej ani obierać, ani wydrążać gniazd nasiennych, bo oba te elementy owocu tylko pomogą w przepisie i przyspieszą proces fermentacji. Następnie całość zalejcie zimną wodą z cukrem w proporcji 4 łyżki słodzidła na każdy litr płynu. Tak przygotowany słój przykryjcie gazą i odstawcie w ciemnym miejscu, a reszta zrobi się już sama. Warto jednak codziennie przemieszać zawartość naczynia drewnianą łyżką i pilnować, aby jabłka były zanurzone pod wodą.