Brokuły to warzywa bogate w witaminy i minerały. Pewnie dość często wykorzystujecie je w swojej kuchni, np. przygotowując z nich zupę krem, zapiekankę lub sałatkę. Zawsze jednak najpierw musicie je ugotować. No właśnie, czy jest to niezbędna czynność, żeby móc zjeść to warzywo? A może brokuły można jeść też "na surowo"?

Czy brokuły można jeść na surowo?

Większość z was pewnie nawet nie pomyślałaby o tym, żeby zjeść brokuły na surowo. Nic dziwnego, przyjęło się, że zawsze wymagają one wcześniejszej obróbki termicznej i chyba bardzo mało osób spróbowało kiedyś tego warzywa bez gotowania.

Okazuje się, że bez problemu można zjeść je w ten sposób. Brokuły na surowo są bezpieczne dla naszego zdrowia, a do tego zachwycają świeżym smakiem i ciekawą konsystencją. Możecie je też zblanszować – wyjdą obłędnie chrupiące, a przy tym nie pozbawicie ich cennych właściwości tak jak w przypadku gotowania. 

Jakie zalety ma brokuł jedzony na surowo?

Jeśli będziecie jeść brokuły na surowo, wzbogacicie waszą dietę w witaminę C oraz przeciwutleniacze. Są one też doskonałym źródłem potasu. Warzywo to wykazuje także działanie antynowotworowe w przypadku raka płuc, prostaty, jelita grubego, piersi oraz skóry. Dzieje się tak, ponieważ obecny jest w nim sulforfan, który blokuje powstawanie nowotworowych mutacji DNA. To właśnie te właściwości znikną, gdy zdecydujecie się na ugotowanie brokułów.

Pamiętajcie, żeby przed zjedzeniem ich w tej postaci dokładnie je umyć. Możecie chrupać zarówno kwiaty, jak i łodygi, jednak te drugie mogą być trochę włókniste, dlatego warto je wcześniej pokroić. Surowe brokuły możecie dodawać do sałatek, kanapek lub jeść jako przekąskę.