Gotowanie brokuła wiąże się niestety z nieprzyjemnym zapachem, unoszącym się w całej kuchni. Można jednak tego uniknąć, przygotowując pyszne danie bez potrzeby obróbki termicznej. Wystarczy wykorzystać go do surówki. To najszybszy, najsmaczniejszy i najzdrowszy pomysł na brokuła. Spróbujcie sami.
Jak zrobić sałatkę z brokuła do obiadu?
Jak wiemy, gotowanie warzyw pozbawia je znacznej części witamin i minerałów, dlatego surówka z brokuła będzie znacznie zdrowsza i bardziej odżywcza dla naszych organizmów niż sałatka z ugotowanych różyczek. Jak przyrządzić brokuły na surowo? Jako że zarówno łodygi, jak i różyczki brokułów są bezpieczne do jedzenia na surowo, nie musimy robić z nimi zbyt wiele poza umyciem i rozdrobnieniem. Wystarczy tylko posolić pokrojone różyczki, mocno ugnieść i odstawić na 15 minut. Po kwadransie kawałki brokułów zmiękną i będą idealnie chrupiące, ale już nie aż tak na surowo. Tak przygotowana surówka brokułowa będzie nie tylko pełna smaku, ale i bogata w witaminy. Zobaczcie, jakie to proste.
Surówka z brokułów - przepis
Składniki:
- 1 brokuł
- 1 ogórek
- 1 papryka
- 1 cebula czerwona
- pół puszki kukurydzy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- pół pęczka koperku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Dokładnie myjemy brokuł i dzielimy go na różyczki, a następnie drobno je kroimy i posypujemy solą. Tak przygotowane kawałki ugniatamy w dłoniach i odstawiamy na 15 minut, aby zmiękły.
2. W tym czasie myjemy i kroimy w kostkę paprykę, ogórka i koperek. Obieramy też cebulkę i bardzo drobno ją siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
3. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, a następnie mieszamy go z olejem, sokiem z cytryny oraz przyprawami.
4. Nasolone kawałki brokułów odsączamy z nadmiaru wody, a następnie łączymy ze wszystkimi składnikami i polewamy przygotowanym sosem. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na około godzinę, aby wszystkie smaki się przegryzły.