Młode ziemniaki to jeden z najlepszych i najprostszych pomysłów na pyszny i zdrowy obiad. Wystarczy kilka składników, w tym sezonowy koperek i wszystko gotowe. Najlepiej dodać masło, odrobinę skwaśniałego mleka i jajko. Któż tak nie jadł na wakacjach? Odmiany cypryjskie powoli są zastępowane tymi rodzimymi, które są najlepsze. Niekiedy pojawiają się w mniejszych sztukach, dlatego warto wiedzieć, co zrobić, aby nie musieć ich obierać za pomocą noża, skrobaka czy obieraczki. Sprawdźcie naszą poradę poniżej.

Jak obrać młode ziemniaki bez noża i obieraczki?

Cenne witaminy i minerały znajdują się tuż pod skórką. Warto o tym pamiętać, obierając ziemniaki. Zbyt grube kawałki powodują, ze pozbywamy się cennych składników odżywczych. To też sprawia, że warto wiedzieć, jak szybko i bez ostrych narzędzi oczyścić młode ziemniaki. Jednym z pierwszych sposobów jest gruboziarnista sól, którą pocieramy skórkę ziemniaków. Jeżeli jednak nie macie jej, jest znacznie łatwiejszy.

Przełóżcie ziemniaki do miski z wodą. Przepłuczcie je dokładnie i wylejcie wodę. Następnie wlejcie kolejno zimną wodę i namoczcie ziemniaki. Pocierajcie czystym zmywakiem (twardą stroną) pod wodą tak, aby pozbyć się delikatnej warstwy. Szybko rozwarstwia się, dzięki czemu odchodzi od ziemniaków bez większego problemu.

Tak przygotowane ziemniaki przepłuczcie jeszcze raz, a następnie przełóżcie do czystej i osolonej wody. Nie zapomnijcie gotować ich pod przykrywką, aby gotować szybciej i oszczędniej.

Młode ziemniaki - z wody czy pieczone - które są najlepsze?

Młode ziemniaki powinny być gotowane jak najkrócej, aby móc cieszyć się ich smakiem i zapachem. Od momentu wrzenia powinno to być około 18 minut, gdy są jeszcze zwarte, ale miękkie w środku. Część z was zastanawia się, które są lepsze? Te z wody czy pieczone?

W zależności, jakie danie chcemy zaserwować, tak warto je przygotować. W przypadku pieczonych warzyw korzeniowych, dodajcie młode ziemniaki i okraście je oliwą z oliwek i czosnkiem. To będzie najlepszy możliwy sposób ich podania. Jeżeli szukacie bardziej wyrazistych smaków, nie powinno zabraknąć wyciśniętego czosnku, który podkręci całość. Oliwę z oliwek możecie zastąpić również masłem, które nada bardziej kremowego i intensywniejszego posmaku.