W naszych domach goszczą zwykle odmiany miękkie, pokrojone w plastry, stanowiące ozdobę przygotowywanych kanapek. Coraz częściej jednak przyrządzając rozmaite dania, sięgamy również po sery twarde, doskonale sprawdzające się z kolei jako składniki dań obiadowych. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje Dziugas – ser, znany ze swojego niezwykłego smaku i cennych właściwości, wpływających bardzo pozytywnie na organizm człowieka.

Poznaj ser, zdolny odmienić każdy posiłek

Dziugas to litewski ser o wieloletniej tradycji. Sama jego nazwa jest dość tajemnicza i wiążą się z nią legendy żmudzińskie, spisane niegdyś przez Liudvikasa Adomasa Juceviciusa. Część z nich mówi o górze Dziugas, którą wybudował olbrzym. Inne z kolei opowiadają o walce tego bohatera z krzyżakami i ogromnej sile, z jaką wybijał przeciwników przy pomocy samej maczugi.

Dziugas to ser z krowiego mleka, który posiada kilka odmian, różniących się między sobą pod względem okresu dojrzewania. Poszczególne rodzaje mają też nieco odmienne smaki oraz barwy. Wszystkie jednak przygotowuje się z najwyższą starannością, poddając je temu samemu  procesowi. Jeszcze w mleczarni mleko, przeznaczone do produkcji Dziugasa, jest oczyszczane i pasteryzowane. Ustala się również zawartość jego tłuszczu, ponieważ to musi spełniać określone normy. W następnej kolejności mleko poddaje się procesowi fermentacji – do tego celu wykorzystuje się wybrane mikroorganizmy, enzymy oraz kultury kwasu mlekowego. Po zakończeniu procesu oczyszczania i pasteryzacji, ser jest solony a następnie pozostawia się go w specjalnych komorach, by tam dojrzewał i z czasem stał się gotowy do spożycia.

Aromat i smak sera Dziugas jest bardzo wyrazisty, dlatego też tak dobrze komponuje się z różnymi innymi składnikami, takimi jak mięso, warzywa czy owoce. Dowolny posiłek, który zostanie nim doprawiony, powinien nabrać zupełnie nowego charakteru i zyskać przyjemną, lekko kremową, choć zdecydowaną nutę.

Jakie tajemnice skrywa Dziugas?

Przede wszystkim, to prawdziwa skarbnica wapnia, który przecież jest jednym z najważniejszych pierwiastków, wspomagających organizm człowieka. To dzięki niemu kości stają się mocne, a krew zyskuje odpowiednią krzepliwość. Wystarczy zaledwie porcja 100 gram Dziugasa, byś przyjął pełną dzienną dawkę tego pierwiastka. Ponadto, w serze można stwierdzić obecność waliny, czyli aminokwasu, który dostarcza się wraz ze składnikami odżywczymi, a jest to szczególnie ważne, ponieważ organizm człowieka nie produkuje go samodzielnie. Tymczasem dodaje on energii mięśniom oraz usprawnia układ nerwowy. W Dziugasie zawarty jest także tryptofan – aminokwas, który wspiera produkcję serotoniny. Substancja ta natomiast wpływa na spokojny sen oraz pełną regenerację podczas nocnego odpoczynku.

Co ważne, w serze Dziugas znajduje się minimalna ilość laktozy (ok. 0,02 %). Właśnie z tego powodu możesz włączyć go do swojego jadłospisu nawet wówczas, gdy cierpisz na częściową nietolerancję tego składnika pokarmowego.

Różnorodność, jaką gwarantuje Dziugas

Najkrócej z serów Dziugas dojrzewa odmiana Mild – zajmuje jej to 12 miesięcy. Charakteryzuje się ona wyrazistym, lekko korzennym aromatem oraz mocnym smakiem. Drugim rodzajem jest średnio dojrzały Piquant o delikatnie owocowym smaku, wyśmienity jako przyprawa do sałatek. Z kolei ser Delicate, dojrzewający przez 24 miesiące, jest lekkostrawny i wyjątkowo subtelny. Dziugas Gourmet, leżakujący 36 miesięcy, łączący w sobie nuty cierpkie z delikatną słodyczą owoców. Najtwardszy i czekający najdłużej na podanie (aż 48 miesięcy) okazuje się natomiast ser Dziugas Luxurious, dostępny wyłącznie w wyspecjalizowanych sklepach.

Tylko od Ciebie zależy, który z nich znajdzie się na Twoim stole.