Jedni pieką w domu chleby non stop, inni uważają to za najwyższy kunszt sztuki. Jeśli jesteście w drugiej grupie mamy dla was przepis na chleb, którego nie trzeba wyrabiać, nie ma w sobie grama maki, robi się go błyskawicznie, a smakuje wyśmienicie. Zacznijcie od tego przepisu, a gwarantujemy, że tak wam się spodoba, że zaczniecie piec chleby wszelkiej maści i rodzaju. To co zaczynamy?
Żeby przygotować ten domowy chleb nie potrzebujecie drożdży, mąki ani silnej reki do wyrabiania ciasta. Przyda się za to blender, miska i... twaróg.Tak, głównym składnikiem tego chleba jest twaróg. W połączeniu z płatkami owsianymi, siemieniem lnianym i pozostałymi dodatkami tworzy wypiek, który każdemu przypadnie do gustu.Wystarczy tylko wszystko połączyć, zblendować i wstawić do piekarnika. Całość nie zajmie wam więcej niż 5 minut. Potem już tylko trzeba poczekać, aż bochenek się upiecze.
Będzie pomocny przy krojeniu
Domowy chleb z twarogiem bez mąki
- 1/2 kg twarogu
- 3 jajka
- 300 g płatków owsianych górskich
- 80 g pestek dyni
- 40 g siemienia lnianego
- garść ulubionych orzechów i ziaren
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
Do dużej miski wrzucamy ser, płatki owsiane, siemię lniane, proszek do pieczenia i sól i wbijamy jajka. Wszystkie składniki blendujemy by uzyskać w miarę jednolitą masę. Nie musi być bardzo dokładnie, żeby były wyczuwalne małe grudki składników.
Teraz wsypujemy dynię i dodatkowo garść ulubionych orzechów i ziaren, wedle upodobań. Wszystko mieszamy łyżką, by połączyły się z masą.
Na blasze wykładamy papier do pieczenia, wykładamy masę na chleb i formujemy zgrabny bochenek. Może być okrągły, może być podłużny, wedle upodobań.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy nasz chleb przez 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy chleb i czekamy, by całkiem ostygnął.
Smak jest genialny, a twaróg jest niemal niewyczuwalny.
Chleb jest mięciutki, z chrupiącą skórką i najlepiej smakuje z samym masłem, ale można na niego położyć wszystko, na co macie ochotę. Zawsze smakuje wyśmienicie.