Jedni pieką w domu chleby non stop, inni uważają to za najwyższy kunszt sztuki. Jeśli jesteście w drugiej grupie mamy dla was przepis na chleb, którego nie trzeba wyrabiać, nie ma w sobie grama maki, robi się go błyskawicznie, a smakuje wyśmienicie. Zacznijcie od tego przepisu, a gwarantujemy, że tak wam się spodoba, że zaczniecie piec chleby wszelkiej maści i rodzaju. To co zaczynamy?

Żeby przygotować ten domowy chleb nie potrzebujecie drożdży, mąki ani silnej reki do wyrabiania ciasta. Przyda się za to blender, miska i... twaróg.Tak, głównym składnikiem tego chleba jest twaróg. W połączeniu z płatkami owsianymi, siemieniem lnianym i pozostałymi dodatkami tworzy wypiek, który każdemu przypadnie do gustu.Wystarczy tylko wszystko połączyć, zblendować i wstawić do piekarnika. Całość nie zajmie wam więcej niż 5 minut. Potem już tylko trzeba poczekać, aż bochenek się upiecze.

Domowy chleb z twarogiem bez mąki

  • 1/2 kg twarogu
  • 3 jajka
  • 300 g płatków owsianych górskich
  • 80 g pestek dyni
  • 40 g siemienia lnianego
  • garść ulubionych orzechów i ziaren
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli

Do dużej miski wrzucamy ser, płatki owsiane, siemię lniane, proszek do pieczenia i sól i wbijamy jajka. Wszystkie składniki blendujemy by uzyskać w miarę jednolitą masę. Nie musi być bardzo dokładnie, żeby były wyczuwalne małe grudki składników.
Teraz wsypujemy dynię i dodatkowo garść ulubionych orzechów i ziaren, wedle upodobań. Wszystko mieszamy łyżką, by połączyły się z masą.
Na blasze wykładamy papier do pieczenia, wykładamy masę na chleb i formujemy zgrabny bochenek. Może być okrągły, może być podłużny, wedle upodobań.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy nasz chleb przez 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy chleb i czekamy, by całkiem ostygnął.
Smak jest genialny, a twaróg jest niemal niewyczuwalny.
Chleb jest mięciutki, z chrupiącą skórką i najlepiej smakuje z samym masłem, ale można na niego położyć wszystko, na co macie ochotę. Zawsze smakuje wyśmienicie.