Bułeczki czosnkowe to ta przekąska, która nigdy się nie nudzi. Cudownie pachną, doskonale smakują, a ich największą wadą jest to, że zbyt szybko znikają z talerza. Możecie je przygotować na wiele okazji. Na rodzinny piknik, na spotkanie ze znajomymi, jako drugie śniadanie do pracy albo szkoły, albo po prostu na śniadanie z rodziną. Wyjęte prosto z piekarnika będą pachnieć tak, że wszyscy szybko wstaną z łózka zwabieni aromatem. Oczywiście najsmaczniejsze są świeże zrobione w tym samym dniu, ale na drugi dzień też będą pyszne.
Do ich przygotowania będziecie potrzebować:
- 400 g mąki
- 50 g cukru
- 1 łyżeczkę soli
- 7 g suchych drożdży
- 1 szklankę ciepłego mleka
- 1 duże jajko
- 55 g masła
- 3-4 ząbki posiekanego czosnku
masło czosnkowe:
- 1 łyżkę stołową mielonego czosnku
- garść suszonej pietruszki
- 55 g szklanki stopionego solonego masła
Zacznijcie od wymieszania mąki, cukru, soli i drożdży instant. Dodajcie mleko i 1 jajko.
Zagniatajcie ciasto ręcznie lub mikserem przez 5 minut. Po tym czasie przykryjcie je ściereczką i odstawcie na 20 minut, aby odpoczęło.
Następnie do ciasta dodajcie miękkie masło i czosnek i dalej wyrabiajcie, aż ciasto będzie elastyczne.
Ciasto przełóżcie do wysmarowanej olejem miski, przykryjcie i odstawcie w ciepłe miejsce na 1 godzinę lub do czasu aż podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto przenieście na blat, uformujcie kwadrat i podzielcie na 25 części. Z każdego kawałka uformujcie kulkę, przykryjcie całość i odstawcie na kolejne 15 minut.
Odpowietrzcie każą kulę ciasta jeszcze trochę, podwijając krawędzie i umieśćcie je w wysmarowanej tłuszczem formie jedna przy drugiej. Przykryjcie i odstawcie do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
W międzyczasie przygotujcie masło czosnkowe: w misce połączcie posiekany czosnek, suszoną pietruszkę i roztopione masło, dobrze wszystko wymieszajcie.
Wierzch bułek posmarujcie masłem czosnkowym i pieczcie w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15-17 minut.
Gdy bułeczki są jeszcze ciepłe, posmarujcie je odrobiną masła czosnkowego i gotowe.