Pewnie wielu z was jadło różnego rodzaju mięsiwa w słoiku. Taki przysmak zawsze błyskawicznie znika z naczynia, a zrobienie go w domu wcale nie jest trudne. Następnym razem spróbujcie jednak dodać do niego...kawę. Choć brzmi to dziwnie, zaufajcie nam i spróbujcie, a nie pożałujecie.
Mięso w słoiku z nietypowym dodatkiem
Aby mięso w słoiku nabrało więcej smaku i aromatu, do klasycznej marynaty warto dodać trochę kawy. Możecie wykorzystać do tego zarówno napar zaparzoną w ekspresie, jak i rozpuszczalne granulki, w proporcji 2 łyżeczki proszku na 100 ml wrzątku.
Choć początkowo pomysł ten wydaje się przedziwny, to mieszanka gorzko-kwaśnej kawy, pikantnej musztardy i umami, pochodzącego z sosu sojowego, sprawią, że mięso nabierze maksimum smaku. Co więcej, kawowy aromat nada mu lekko palonego aromatu, jak po wędzeniu lub grillowaniu.
Jak piec mięso w słoiku?
Gdy przygotujecie już powyższą marynatę, wystarczy obtoczyć w niej mięso, przełożyć wszystko do słoika i przykryć go folią aluminiową. Tak przygotowane naczynie wkładamy na blachę i pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni. Zobaczcie dokładne proporcje i przetestujcie taką metodę, a nie wrócicie już do tradycyjnych przepisów.
Przepis na pieczone mięso w słoiku
Składniki:
- 900 g żeberek wieprzowych,
- 120 ml zaparzonej kawy rozpuszczalnej,
- 1 łyżka cukru brązowego,
- 2 łyżki ketchupu,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 1 czubata łyżka musztardy,
- 2 łyżki ostrej pasty paprykowej,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy w plastry i część z niej wsypujemy na dno słoika. W miseczce mieszamy ketchup, sos sojowy, musztardę, pastę paprykową oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Parzymy kawę i rozpuszczamy w niej cukier, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Gdy przestygnie, dolewamy ją do marynaty i wszystko dokładnie mieszamy.
Żeberka wykrajamy na pojedyncze pasy i zalewamy je marynatą. Dokładnie obtaczamy mięso, aby każdy kawałek był pokryty przyprawami. Teraz umieszczamy żeberka w słoikach, zalewamy resztą marynaty i wkładamy pozostałą cebulkę.
Przygotowujemy kawę, słodzimy łyżką cukru trzcinowego i studzimy. Kiedy wystygnie, dodajemy do marynaty. Tak przygotowany słój przykrywamy folią aluminiową, układamy na blaszce i pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut.
Źródło: Youtube.com/@smacznytv