Jeśli czasem nie chce wam się klepać kotletów lub piec kurczaka, koniecznie zróbcie boczek w słoiku na zapas. Potrzebne będzie tylko kilka przypraw i chwila przygotowań, a potem macie spokój z gotowaniem na miesiąc. Takie mięso będzie zawsze mieć pod ręką w sytuacji, gdy nie ma czasu na gotowanie obiadu.

Jak zrobić boczek w słoiku?

Aby przygotować boczek w słoiku, nie potrzebujecie zbyt wiele składników, gdyż mięso wystarczy natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki na kilka godzin, aby porządnie przeszło wszystkimi smakami i aromatami. Po tej czynności trzeba już tylko przełożyć boczek do czystych słoiczków i dorzucić jeszcze kilka przypraw, po czym mocno zakręcić wieczka i gotowe. Teraz zostaje już tylko pasteryzacja. 

Jak długo pasteryzować boczek w słoiku?

Najważniejszym etapem całego przepisu jest pasteryzacja, bo to właśnie od niej zależy, czy boczek w słoiku zachowa świeżość na miesiąc. Aby tak się stało, musimy więc gotować go w garnku, wyłożonym ściereczką i wypełnionym wodą do 2/3 wysokości słoików. Najpierw należy doprowadzić wodę do wrzenia, a potem zmniejszyć moc palnika do minimum i gotować boczek w słoiku przez 2-3 godziny. Zobaczcie dokładne proporcje składników i spróbujcie sami.

Prosty przepis na boczek w słoiku

Składniki:

  • 1 kg surowego boczku,
  • 4 duże ząbki czosnku,
  • 1 łyżka soli,
  • kilka liści laurowych,
  • garść pieprzu ziarnistego,
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego,
  • 1 łyżeczka majeranku.

Przygotowanie:

W dużej misce mieszamy wszystkie przyprawy (oprócz liści laurowych i ziarnistego pieprzu) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Surowy boczek kroimy na mniejsze kawałki i dokładnie nacieramy go z każdej strony przygotowaną mieszanką. Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc. 

Zamarynowany boczek przekładamy do czystych, wyparzonych słoików i do każdego z nich dorzucamy po kilka ziarenek pieprzu i 2 liście laurowe. Następnie mocno zakręcamy wieczka i przekładamy słoje do garnka, wyłożonego ściereczką. Wszystko zalewamy wodą tak, aby jej poziom sięgał do 2/3 wysokości słoiczków. Tak przygotowany boczek w słoikach gotujemy na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny, a następnie studzimy i wkładamy słoiki do lodówki.