Creme fraiche jest nieodzownym elementem kuchni francuskiej. W wielu sytuacjach taki dodatek śmietany nie tylko podnosi walory smakowe potrawy, ale również zmienia jej konsystencję, wygląd i aromat. Co jednak gdy nie mamy pod ręką tego zalecanego we francuskich potrawach ważnego składnika? Co zamiast crème fraiche można zastosować? Jaki substytut świeżej śmietany się sprawdzi najlepiej?

Czym jest creme fraiche?

Crème fraiche w dosłownym tłumaczeniu oznacza świeżą śmietanę. Nazwa wywodzi się z języka francuskiego i określa produkt o niezwykłej gęstości oraz kremowej konsystencji. Creme fraiche to lekko ukwaszona śmietana o dość dużej (około 35%) zawartości tłuszczu. Ze względu na jego wysoki procent, ten rodzaj śmietany można używać także do gotowania, ponieważ nie ulega zwarzeniu i zachowuje wszystkie swoje walory smakowe, czyli jest:

  • lekko kwaśna,
  • delikatna w smaku,
  • gładka w konsystencji
  • wybornie smakowita.

Można ją dodawać zarówno do wytrawnych, jak i słodkich dań.

Creme fraiche w kuchni

Creme fraiche doskonale nadaje się jako baza do dipów, składnik sosów, dodatek do zup o konsystencji kremu, słodkich deserów, sałatek owocowych i wielu innych potraw. Świetnie smakuje z owocami, można ją dodać do kremów, bitej śmietany lub masy serowej. Jej zbilansowany smak i lekka tekstura świetnie łączą się z płynami, wywarami oraz musami, podnosząc ich wartość odżywczą. Dodają również rześkiej świeżości (ze względu na lekko kwaśny smak creme fraiche). W kuchni francuskiej obecność creme fraiche jest niezastąpiona. Jednak w wielu sytuacjach można zastosować substytut, który (chociaż w części) zastąpi oryginalne crème fraiche.

Najlepsze zamienniki creme fraiche

Zamienniki niektórych produktów stosuje się nie tylko w przypadku ich niedostępności. Często przeważają również względy dietetyczne. Chcecie przygotować potrawę lub słodki deser, ale zależy wam jednocześnie, by ograniczyć liczbę kalorii przypadającą na porcję? Francuską śmietanę creme fraiche w pewnych daniach możecie zastąpić innym produktem, który spełni taką samą funkcję, a będzie mniej tłusty. Substytut nada daniom smaku i sprawi, że będą one nieco lżejsze. Czym zastąpić crème fraiche? Co zamiast tej śmietany będzie najlepsze? Oto najpopularniejsze zamienniki.

Śmietana i odrobina maślanki zamiast creme fraiche

Creme fraiche ma lekko kwaskowaty smak i bardzo dobrze komponuje się z wytrawnymi oraz bardzo słodkimi daniami. Można ją w tych potrawach zastąpić wysokotłuszczową śmietaną zmieszaną z maślanką. Gęstą śmietanę dokładnie należy wymieszać z łyżką maślanki, a następnie dodać do gotowego dania, np. kremowego sosu do makaronu.

Śmietana z jogurtem naturalnym

W Waszej lodówce nie ma creme fraiche? Ten szczególny rodzaj śmietany można zastąpić wysoko tłuszczową śmietaną wymieszaną z naturalnym jogurtem. Najlepszym produktem będzie jogurt o dość neutralnym smaku i gęstej konsystencji (idealnej do zmieszania ze śmietaną).

Śmietana sojowa – wersja idealna dla wegan

Co zamiast creme fraiche  mogą zastosować weganie? Śmietana sojowa to dość niecodzienny zamiennik creme fraiche. Jest ona przeznaczona dla wegan oraz osób z nietolerancją laktozy i alergią na inne składniki znajdujące się w produktach mlecznych.
Śmietana sojowa w większości przypadków ma taką samą ilość tłuszczu i kalorii jak naturalny produkt, dlatego świetnie nadaje się jako zamiennik dla osób, które nie mogą spożywać nabiału. Może ona jednak zawierać konserwanty i cukry, dlatego niekoniecznie sprawdzi się odpowiednie dla osób stosujących diety odchudzające. Zawsze warto dokładnie przeczytać skład śmietany sojowej lub zrobić domową wersję z dostępnych na rynku składników.
 

Jogurt grecki zamiast krem fresz

Popularny substytut creme fraiche to naturalny jogurt nieodtłuszczony, który smakiem przypomina ten rodzaj śmietany. Jogurt grecki jest produktem o wyważonej gęstości, kwasowości i gładkości. Można go stosować do dipów, sosów, zup kremowych oraz do potraw słodkich. Ma nieco mniej kalorii i tłuszczu niż śmietana i zawiera więcej białka.

 

Ser Crema Mexicana zamiast creme fraiche

Ser śmietankowy Crema Mexicana to najlepszy i najbardziej zbliżony smakiem oraz konsystencją substytut creme fraiche. Stosuje się go do potraw wytrawnych i słodkich. Można go używać do gotowania, ponieważ (podobnie jak creme fraiche) nie jest wrażliwy na wysoką temperaturę.

Serek mascarpone

Jako substytut creme fraiche możecie zastosować również serek mascarpone. Jednak (ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i bardzo maślany smak) zaleca się zmieszać go z kwaśnym jogurtem lub z kwaśną śmietaną.