Gdy wybieramy się do eleganckiej restauracji, zwykle mamy ochotę na coś nowego lub na danie, które jadamy bardzo rzadko. Często wybór pada na stek wołowy – wysmażenie go tak, żeby miał idealną strukturę, nie jest aż takie proste. Szczególnie gdy nie jada się go na co dzień. Właśnie w takich przypadkach warto zdać się na specjalistów i zamówić to danie właśnie przy okazji wizyty w restauracji, gdzie pracuje utalentowany i doświadczony kucharz. 
Jednak zdarza się, że gdy już stanie przed wami talerz ze stekiem i wbijecie w mięso widelec, to wypływa z niego płyn o krwistej barwie. Czy jest się czym martwić?

Czym jest czerwony sok w steku?

Istnieją co prawda miłośnicy bardzo lekko wysmażonego steku i im pewnie nie przeszkadzałaby szczególnie krew wypływająca z mięsa. Cała reszta smakoszy jednak może przyznać, że taki widok skutecznie odbiera apetyt do jedzenia. 
To jednak, co wzięliście za „krwisty stek”, jest tak naprawdę wynikiem działania mioglobiny. To białko, które w zwierzęcym organizmie odpowiada za transport tlenu do mięśni. W momencie, gdy mięśnie te są krojone lub mają kontakt z powietrzem, mioglobiona staje się czerwona i przypomina krew. Co więcej, podgrzanie mięsa sprawia, że białko to ma jeszcze ciemniejszy kolor i można je łatwo pomylić właśnie z krwią. 
Tymczasem to mioglobina odpowiada również za barwę mięsa. Występuje ona w większych ilościach w organizmach wielu ssaków, dlatego właśnie mięso wołowe czy wieprzowe nazywa się czerwonym

Jakie są stopnie wysmażenia steku?

Podczas zamawiania steku w restauracji, kelner zawsze pyta o pożądany stopień wysmażenia mięsa. To istotna informacja dla kucharza, ponieważ w zależności od tego, co wybierzecie, wasz stek będzie nieco inny w smaku i konsystencji:

  • Blue - mięso jest ciepłe w środku, ale surowe i jedynie lekko ścięte na zewnątrz. 
  • Rare - ścięte na około pół centymetra w głąb, jednak w samym środku jest prawie surowe. 
  • Medium rare - najczęściej proponowany stopień wysmażenia. Mięso jest mocniej ścięte z zewnątrz, a w środku miękkie i różowe.
  • Medium - mocniej wysmażona wersja medium rare.
  • Medium well - to jest stek dobrze wysmażony. Jego kolor jest w większości brązowy, ale środek ma jeszcze lekko różową barwę.
  • Well done - mocno wysmażony stek, który jest dobrze ścięty, a jego środek ma szary kolor.