Okres zimowy i zbliżające się święta to czas, w którym wszędzie zaczyna pachnieć cynamonem. Ten wyjątkowy aromat warto też zaprosić do swojej kuchni i włączyć do codziennej diety. Okazuje się bowiem, że popularna korzenna przyprawa jest prawdziwą skarbnicą dobroczynnych składników . Pozwala zwalczyć wiele już istniejących problemów zdrowotnych i zabezpiecza przed kolejnymi chorobami, niczym parasol ochronny. Poznajcie wszystkie magiczne moce cynamonu i zacznijcie z nich korzystać już od dziś. 

Właściwości cynamonu

Cynamon to prawdziwa skarbnica zdrowia i nie bez powodu już od lat wykorzystuje się go w medycynie naturalnej. Większość z nas kojarzy tę przyprawę z działania rozgrzewającego, jednak jest to jedynie początek jej możliwości:

  • łagodzi stany zapalne,
  • wzmacnia odporność,
  • działa bakteriobójczo, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie,
  • obniża poziom glukozy we krwi,
  • poprawia ukrwienie i wspomaga krzepliwość krwi,
  • opóźnia procesy starzenia,
  • ulepsza pamięć i koncentrację,
  • działa przeciwbólowo (pomaga na bóle stawów i uciążliwe migreny),
  • obniża poziom cholesterolu, 
  • pomaga zniwelować mdłości.

Cynamon - ile dziennie?

Przy wszystkich tych właściwościach, cynamon powinien być jednak spożywany w ograniczonych ilościach. Jak każdy inny składnik, w nadmiarze może on bowiem przynieść więcej szkody niż pożytku. Ile można zjeść cynamonu dziennie, aby było to bezpieczne dla organizmu? Polecana dawka to od połowy łyżeczki do 2 łyżeczek dziennie

Jak można jeść cynamon?

Cynamon często dodaje się do rozgrzewających napojów, takich jak zimowa herbata, grzaniec czy kakao. Świetnie sprawdza się on również do wszelkiego rodzaju wypieków i deserów na zimno. Ta przyprawa genialnie podkręca nie tylko słodkie, ale i wytrawne przepisy. Choć nie wszyscy o tym wiedzą, to szczypta cynamonu genialnie podkręca smak mięs i ryb, a szczególnie dobrze współgra z wszystkimi daniami na bazie pomidorów, więc warto dodawać ją do sosów, zup czy gulaszy.

Kto nie może używać cynamonu?

Należy jednak pamiętać, że nawet niewielkie dawki cynamonu nie muszą być korzystne dla wszystkich. Istnieją pewne grupy osób, które nie powinny stosować tej przyprawy i są to między innymi osoby borykające się z chorobami woreczka żółciowego oraz te cierpiące na wrzody żołądka i dwunastnicy, a także kamicę wątrobową. Powinny go też ograniczyć kobiety w ciąży, gdyż spożywany w nadmiarze może on wywoływać przedwczesny poród.