Puszysty deser zrobicie z dodatkiem prostego składnika, który od lat towarzyszy nam w kuchni. Ucierane ciasto na bazie kilku produktów to deser, który najlepiej zrobić, gdy mają przyjść niespodziewani goście. Szybkie, efektowne i nie zajmuje zbyt dużo czasu. Ciasto z jogurtu greckiego w 5 minut? Tak, to możliwe. Jeżeli spieszycie się, by podać coś gościom, to przepis dla was. Poniżej znajdziecie dokładny przepis i poradę.

Jak zrobić proste i efektowne ciasto na jogurcie greckim?

Możecie użyć miksera ręcznego, blendera lub robot planetarny. Dobre wymieszanie składników to podstawa, aby ciasto wyrosło pulchne i jędrne.

Składniki:

  • 170 g opakowanie jogurtu greckiego
  • 3 jajka,
  • 60 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
  • 2 garście truskawek, malin lub czereśni (uprzednio wydrylowanych),
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • sok z cytryny,
  • 100 g cukru pudru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • owoce do udekorowania na wierzch (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej - najlepiej wyciągnąć jajka i jogurt na około godzinę przed pieczeniem.
  2. Następnie podzielcie składniki na suche i mokre.
  3. W jednej misce zmiksujcie wszystkie mokre, włączcie z olejem, jogurtem, jajkami i sokiem z cytryny.
  4. W kolejnej dodajcie przesianą mąkę i inne składniki suche.
  5. Kolejno połączcie ze sobą składniki z obu misek do uzyskania gładkiej konsystencji.
  6. Włóżcie pokrojone owoce. Jeżeli nie chcecie, aby po upieczeniu trafiły na samo dno, wystarczy wcześniej oprószyć je mąką.
  7. Przelejcie do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem.
  8. Pieczcie przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.

Czy jogurt grecki można zastąpić czymś innym?

Jogurt grecki to dość gęsty jogurt o zawartości tłuszczu między 0-10%. W zależności na jaki się zdecydujemy, taką gęstość otrzymamy. Jeżeli nadal chcecie przygotować pyszne ciasto w 5 minut, a nie macie go pod ręką. możecie go zastąpić kilkoma produktami.

Świetnie nada się skyr - może być naturalny lub waniliowy, aby nie zaburzał smaku całego wypieku. To wysokobiałkowy nabiał, doskonały w konsystencji do ciasta. Dobrym pomysłem na zamianę jest także maślanka, która nada całości puszystości i lekkości, jaką chcemy uzyskać.