Puszysty deser zrobicie z dodatkiem prostego składnika, który od lat towarzyszy nam w kuchni. Ucierane ciasto na bazie kilku produktów to deser, który najlepiej zrobić, gdy mają przyjść niespodziewani goście. Szybkie, efektowne i nie zajmuje zbyt dużo czasu. Ciasto z jogurtu greckiego w 5 minut? Tak, to możliwe. Jeżeli spieszycie się, by podać coś gościom, to przepis dla was. Poniżej znajdziecie dokładny przepis i poradę.
Jak zrobić proste i efektowne ciasto na jogurcie greckim?
Możecie użyć miksera ręcznego, blendera lub robot planetarny. Dobre wymieszanie składników to podstawa, aby ciasto wyrosło pulchne i jędrne.
Składniki:
- 170 g opakowanie jogurtu greckiego
- 3 jajka,
- 60 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
- 2 garście truskawek, malin lub czereśni (uprzednio wydrylowanych),
- 2 szklanki mąki pszennej,
- sok z cytryny,
- 100 g cukru pudru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- owoce do udekorowania na wierzch (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej - najlepiej wyciągnąć jajka i jogurt na około godzinę przed pieczeniem.
- Następnie podzielcie składniki na suche i mokre.
- W jednej misce zmiksujcie wszystkie mokre, włączcie z olejem, jogurtem, jajkami i sokiem z cytryny.
- W kolejnej dodajcie przesianą mąkę i inne składniki suche.
- Kolejno połączcie ze sobą składniki z obu misek do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Włóżcie pokrojone owoce. Jeżeli nie chcecie, aby po upieczeniu trafiły na samo dno, wystarczy wcześniej oprószyć je mąką.
- Przelejcie do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem.
- Pieczcie przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
Czy jogurt grecki można zastąpić czymś innym?
Jogurt grecki to dość gęsty jogurt o zawartości tłuszczu między 0-10%. W zależności na jaki się zdecydujemy, taką gęstość otrzymamy. Jeżeli nadal chcecie przygotować pyszne ciasto w 5 minut, a nie macie go pod ręką. możecie go zastąpić kilkoma produktami.
Świetnie nada się skyr - może być naturalny lub waniliowy, aby nie zaburzał smaku całego wypieku. To wysokobiałkowy nabiał, doskonały w konsystencji do ciasta. Dobrym pomysłem na zamianę jest także maślanka, która nada całości puszystości i lekkości, jaką chcemy uzyskać.