Faworki inaczej chrust, to pyszny deser, który nie wymaga drogich składników. Jest znany już od pokoleń i lubiany w wielu domach. Są nieco pracochłonne, dlatego nie każdy decyduje się na ich własnoręczne zrobienie. Mąka, jajka, tłuszcz to podstawowe składniki, których będziecie potrzebować.

Surowe ciasto na faworki możecie przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce przez około 2 dni. Co zrobić, żeby po wyciągnięciu było dobre i by faworki wyszły idealnie lekkie i chrupiące? Owińcie je folią spożywczą dwukrotnie tak, aby pakunek był szczelny. Przełóżcie do lodówki - tak przetrzymywane ciasto wyciągamy i lekko ubijamy wałkiem, aby delikatnie je napowietrzyć przed wykrawaniem wstążek do smażenia. Jeżeli ciasto na faworki zrobiliście dużo wcześniej, wystarczy włożyć je do zamrażalnika i owinąć folią lub przełożyć do pojemnika. Po rozmrożeniu proces ich wykonania jest taki sam, jak z ciasta trzymanego w lodówce.

Co zrobić, aby wcześniej usmażone faworki nadal były świeże i kruche?

Rozwałkowane i uformowane ciasto we wstążki możecie usmażyć już na kilka dni przed podaniem. Będą nadal chrupiące i kruche, jeżeli zastosujecie tę babciną metodę.

Chrust powinien być przygotowany ze świeżych składników. Przydadzą się jajka, masło lub smalec, olej do smażenia oraz mąka krupczatka. Do formowania ciasta nie używajcie mąki pełnoziarnistej, gdyż jest zbyt ciężka i zbita, aby faworki udały się kruche. Po zagnieceniu, uformowaniu wstążek i wysmażeniu, należy przełożyć je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Jaki tłuszcz najlepiej dodawać do faworków, by dłużej zachowały świeżość?

Jednym z najlepszych dodatków do faworków jest smalec. Dzięki niemu chrust będzie miał charakterystyczny smak. Zachowają świeżość, tak, jak zrobione u babci. Można wymieszać razem z masłem, jeżeli chcecie poczuć lekko maślany, delikatniejszy posmak. Twardy, nierafinowany olej kokosowy również sprawdzi się dla tych, którzy chcą poeksperymentować - zawartość tłuszczu jest dość istotna, dlatego nie decydujcie się na produkty typu light.