Wielu wydaje się, że eklerki z kremem to elegancki i trudny w przygotowaniu deser, ale okazuje się, że przepis wcale nie jest trudny. Ciasto parzone zrobicie jedynie z 4 składników, a krem to nic innego jak budyń zmiksowany z masłem. Aby jednak wszystko wyszła jak trzeba, należy się pewnej żelaznej zasady dotyczącej pieczenia.

Jak zrobić eklerki? Pamiętajcie o 1 ważnej zasadzie

Aby eklerki pięknie wyrosły i zachwycały delikatnością, ciasto ptysiowe należy zawsze wstawiać do mocno rozgrzanego piekarnika i nie otwierać drzwiczek w trakcie pieczenia. W przeciwnym razie ciasto szybko opadnie i po upieczeniu nie będzie miało pożądanego kształtu. Dodatkowo, po upieczeniu nie warto wyciągać ich od razu z piekarnika, tylko najpierw uchylić drzwiczki urządzenia i zostawić tam wypiek na kilka minut. 

Trzymając się takiego sposobu pieczenia, domowe eklerki z pewnością wyjdą jak z najlepszej cukierni. Wystarczy trzymać się proporcji podanych w przepisie, a ten poniższy pochodzi ze strony Jakuba Kuronia. Zobaczcie go i przetestujcie.

Sprawdzony przepis na eklerki

Składniki:

na ciasto:

  • 100 g masła,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 5 jaj.

na krem:

  • 0,5 l mleka,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 200 g masła.

na polewę:

  • 50 g masła,
  • 3 łyżki kakao,
  • 4 łyżki mleka,
  • 3 łyżki cukru.

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy krem budyniowy, więc gotujemy w rondelku mleko i dodajemy mąkę, jajko oraz oba cukry. Wszystko podgrzewamy, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje, a następnie odstawiamy gotowy budyń do ostygnięcia. 

W międzyczasie przygotowujemy ciasto, czyli zagotowujemy w garnku masło z wodą, a następnie stopniowo dodajemy mąkę i ciągle mieszamy, aż powstanie gęsta masa. Odstawiamy ją do wystudzenia, po czym wbijamy do środka po jednym jajku, ciągle mieszając. 

Tak przygotowaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier do pieczenia niewielkie eklerki. Następnie wkładamy wszystko do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut, a po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i dalej pieczemy jeszcze przez 25 minut. 

Gdy eklerki się pieką, kończymy szykować krem, czyli miksujemy masło dodając powoli po łyżce wystudzonego budyniu. Następnie wyjmujemy blachę z gotowymi ciastkami i odstawiamy je do wystudzenia. 

Kiedy eklerki przestygną, przekrajamy je wzdłuż na pół i nadziewamy w środku kremem budyniowym. Na koniec w kąpieli wodnej mieszamy wszystkie składniki polewy, po czym pokrywamy nią wierzch ciasteczek.

Źródło: kuron.com.pl