Wielu wydaje się, że eklerki z kremem to elegancki i trudny w przygotowaniu deser, ale okazuje się, że przepis wcale nie jest trudny. Ciasto parzone zrobicie jedynie z 4 składników, a krem to nic innego jak budyń zmiksowany z masłem. Aby jednak wszystko wyszła jak trzeba, należy się pewnej żelaznej zasady dotyczącej pieczenia.
Jak zrobić eklerki? Pamiętajcie o 1 ważnej zasadzie
Aby eklerki pięknie wyrosły i zachwycały delikatnością, ciasto ptysiowe należy zawsze wstawiać do mocno rozgrzanego piekarnika i nie otwierać drzwiczek w trakcie pieczenia. W przeciwnym razie ciasto szybko opadnie i po upieczeniu nie będzie miało pożądanego kształtu. Dodatkowo, po upieczeniu nie warto wyciągać ich od razu z piekarnika, tylko najpierw uchylić drzwiczki urządzenia i zostawić tam wypiek na kilka minut.
Trzymając się takiego sposobu pieczenia, domowe eklerki z pewnością wyjdą jak z najlepszej cukierni. Wystarczy trzymać się proporcji podanych w przepisie, a ten poniższy pochodzi ze strony Jakuba Kuronia. Zobaczcie go i przetestujcie.
Sprawdzony przepis na eklerki
Składniki:
na ciasto:
- 100 g masła,
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 5 jaj.
na krem:
- 0,5 l mleka,
- pół szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1 szklanka cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 200 g masła.
na polewę:
- 50 g masła,
- 3 łyżki kakao,
- 4 łyżki mleka,
- 3 łyżki cukru.
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy krem budyniowy, więc gotujemy w rondelku mleko i dodajemy mąkę, jajko oraz oba cukry. Wszystko podgrzewamy, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje, a następnie odstawiamy gotowy budyń do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy ciasto, czyli zagotowujemy w garnku masło z wodą, a następnie stopniowo dodajemy mąkę i ciągle mieszamy, aż powstanie gęsta masa. Odstawiamy ją do wystudzenia, po czym wbijamy do środka po jednym jajku, ciągle mieszając.
Tak przygotowaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier do pieczenia niewielkie eklerki. Następnie wkładamy wszystko do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut, a po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i dalej pieczemy jeszcze przez 25 minut.
Gdy eklerki się pieką, kończymy szykować krem, czyli miksujemy masło dodając powoli po łyżce wystudzonego budyniu. Następnie wyjmujemy blachę z gotowymi ciastkami i odstawiamy je do wystudzenia.
Kiedy eklerki przestygną, przekrajamy je wzdłuż na pół i nadziewamy w środku kremem budyniowym. Na koniec w kąpieli wodnej mieszamy wszystkie składniki polewy, po czym pokrywamy nią wierzch ciasteczek.
Źródło: kuron.com.pl