Macie gości niedługo? A może szukacie deseru dla siebie, który nie będzie wymagał od Was sporej dozy cierpliwości? Wszyscy kochamy ciasto drożdżowe, które jest maślane w smaku i niezwykle puszyste. Nie chce wam się długo na nie czekać? Niestety, żeby było takie, jak z cukierni, potrzeba czasu. Mamy jednak patent na to, jak zrobić je znacznie szybciej. Dzięki temu nie rozstaniecie się z tą metodą na długo. Przepis oraz poradę znajdziecie poniżej.

Co zrobić, aby ciasto wyrosło 3x szybciej?

Przygotujcie ulubione ciasto drożdżowe na bazie masła - margarynę wyrzućcie w kąt, jeżeli marzy wam się te najlepsze. To także wspaniała baza do przyrządzenia jagodzianek. Wszystkie składniki wrzućcie do woreczka strunowegom, ugniećcie i pozwólcie się im połączyć. Następnie zamknijcie go dokładnie i przełóżcie do mikrofali na około 30 minut na najniższej mocy mikrofali. Dzięki temu ciasto będzie powoli rosło, mając idealne warunki do wzrostu. 

Po tym czasie przełóżcie je do miseczki i przykryjcie na około 10 minut. Dzięki temu odpocznie i wyrówna swoją powierzchnię. Połóżcie na blasze do pieczenia i oprószcie kruszonką lub zatopcie delikatnie ulubione owoce. Pieczcie przez 50 minut w temperaturze około 50 stopni Celsjusza. Jeżeli chcecie, aby spód przyjemnie chrupał, posmarujcie blachę oliwą z oliwek.

Najprostsze składniki na ciasto drożdżowe:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 3 łyżki cukru,
  • 4 g suszonych drożdży.
  • 25 ml masła,
  • jajko,
  • szczypta soli.

Na kruszonkę:

  • 70 g cukru,
  • 120 g masła,
  • płatki migdałów.

Dlaczego ciasto drożdżowe opada?

Ciasto drożdżowe to jedne z najlepszych wypieków. Długo pozostaje świeże i sycące. Nadaje się do wzięcia w podróż - możecie je zajadać z masłem lub z ciepłym czy zimnym mlekiem. Macie problem z opadającym ciastem drożdżowym? Winą jest z reguły ilość składników lub wilgotne owoce, które sprawiają, ze podczas pieczenia woda przedostaje się do surowego ciasta.

Staje się ono lepie i nieco ciężkie, przez co nie wyrasta dostatecznie podczas pieczenia. Zmniejszcie ilość składników i zamieńcie je na te, które nie mają zbyt dużej wilgotności. Dzięki temu za każdym razem pizza czy słodkie drożdżowe z kruszonką będzie przepyszne.