Dla wielu z nas ciasto drożdżowe to smak dzieciństwa. Najlepsze było to zrobione przez nasze babcie. To właśnie tradycyjna receptura, z której korzystały, sprawiała, że wychodziło zawsze tak pyszne. Podstawowe składniki tego wypieku to mąka, drożdże, sól i woda. Jeśli jednak dodacie jeszcze jeden produkt – ciasto wyjdzie bez porównania lepsze, a co najważniejsze – uda się każdemu.

Ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje

Jednym z najlepszych przepisów na ciasto drożdżowe jest ten, w którym należy dodać ryżu. Ten dodatek sprawi, że po upieczeniu będzie smakowało jak pyszny i miękki chleb. Dłużej zachowa też swoją świeżość. Na takiej puszystej pajdzie chleba doskonale będzie smakować samo masło, ale gdy rozsmarujecie na niej domowy smalec, albo dżem malinowy, będzie prawdziwym rarytasem.

Ciasto drożdżowe przygotowane w ten sposób możecie urozmaicić różnymi dodatkami, np. pestkami słonecznika lub żurawiną. 

Przepis na ciasto drożdżowe na ryżu

Potrzebne składniki:

  • 1 niepełna szklanka umytego ryżu
  • 3 szklanki wody
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw wsypcie ryż do garnka, zalejcie wodą, a następnie ugotujcie go na wolnym ogniu.
  2. Później odcedźcie go i przesypcie do miski. Odstawcie na 15, żeby przestygł.
  3. Wlejcie do szklanki ciepłe mleko, a potem dodajcie cukier i suszone drożdże.
  4. Całość wymieszajcie i wlejcie do przestygniętego ryżu.
  5. Dodajcie też mąkę przesianą przez sito. Róbcie to, cały czas delikatnie mieszając.
  6. Na koniec dolejcie oliwę z oliwek.
  7. Wymieszajcie wszystkie produkty, a następnie przykryjcie miskę folią i odstawcie na godzinę.
  8. Po tym czasie przełóżcie ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Ciasto pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 1 godzinę.