Zapewne uwielbiacie domowe wypieki. Ciasto drożdżowe świetnie sprawdza się jako baza do słodkich przysmaków, ale możecie zrobić z niego też pizzę. Zdarza się, że mimo zachowania odpowiednich proporcji składników i trzymania się przepisu – ciasto i tak przykleja się do rąk lub wałka. Istnieje trik, który bardzo ułatwi wam jego wyrabianie. I wcale nie chodzi o mąkę.

Patent na klejące się ciasto drożdżowe

Przede wszystkim na samym początku powinniście nasmarować dłonie oliwą. Następnie musicie zebrać ciasto ze środka, odklejając je od blatu. Gdy ciasto przybierze trochę bardziej zwartą postać i będzie lekko naprężone – wykonajcie kilka składań.

Powtarzajcie tę czynność ok. 4 razy, do momentu, aż ciasto nabierze sprężystości, będzie bardziej napięte i suche. Na koniec obkręcajcie jeszcze przez chwilę ciasto na stolnicy.

@pizzastycznie Ciasto już nie będzie się kleić. Użyj te prostej metody składania ciasta, a przestanie się kleić do rąk. #domowapizza #pizzanapoletana #przepisnapizze #ciastonapizze #włoskapizza #pizzadomowa #pizzaneapolitanska #pizzazpiekarnika #pizza ♬ Food - Densky9

Inne sposoby na lepiące się ciasto

Kolejnym znanym sposobem na klejące się ciasto jest posypanie go mąką. Znacznie lepszy efekt uzyskacie jednak, gdy posypiecie nią swoje ręce, a nie ciasto. Dopiero wtedy zacznijcie je formować lub wyrabiać.

Możecie także schować wasze ciasto na godzinę do lodówki – jest to prosty, ale naprawdę skuteczny patent. Jeśli ciasto będzie schłodzone – stanie się dużo bardziej podatne na formowanie lub wałkowanie.