Uwierzylibyście, że da się przygotować budyń bez użycia mąki? Taki pomysł wydaje się dość zaskakujący - przecież to właśnie dzięki mące budyń może w ogóle powstać. Jest jednak sposób na zrobienie deseru bardzo podobnego w smaku i konsystencji, który nie zawiera mąki. To świetna propozycja dla osób, które z różnych powodów ograniczają mąkę w swojej diecie. Sprawdźcie, jak go przygotować.
Przepis na budyń bez mąki
Ten „budyń” to po prostu bardzo gęsta wersja sosu angielskiego. Jest zupełnie pozbawiony skrobi i dobrze się sprawdza jako zamiennik popularnego deseru. Weźcie poniższe składniki i bierzcie się za przygotowania:
Składniki:
- ¾ szklanki cukru
- pół szklanki mleka
- pół kostki masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
- Do miski wbijcie dwa jajka, wsypcie cukier i ubijcie trzepaczką. Nie musi być na puch jak do ciasta - wystarczy, żeby cukier się rozpuścił.
- Następnie wlejcie do rondelka mleko i powoli je podgrzewajcie. Nie może się zagotować! Wystarczy, że osiągnie temperaturę maksymalnie 40 stopni Celsjusza. Wówczas powoli, cały czas mieszając, wlejcie do niego jajka z cukrem.
- Zawartość rondelka będzie się teraz powoli podgrzewać, aż się zagotuje i zacznie gęstnieć. Przez cały czas delikatnie mieszajcie, by mleko się nie przypaliło.
- Teraz do rondelka dodajcie miękkie masło. Wciąż mieszajcie, aż się rozpuści.
- Tak powstały krem zdejmijcie z kuchenki i odstawcie, aż ostygnie. Przykryjcie go folią spożywczą - to zapobiegnie powstaniu skorupki z wierzchu.
- Gdy krem będzie już chłodny, przelejcie go do misek albo do słoiczka. Tak przygotowany „budyń” możecie od razu zjeść lub wstawić do lodówki - można go bezpiecznie spożywać przez maksymalnie dwa dni od przygotowania pod warunkiem, że będzie szczelnie zamknięty.
I gotowe! Tak przygotowany budyń bez mąki można zjeść na deser lub wykorzystać jako krem do ciasta czy innych wypieków, jak np. eklerki. Smacznego!