Uwierzylibyście, że da się przygotować budyń bez użycia mąki? Taki pomysł wydaje się dość zaskakujący - przecież to właśnie dzięki mące budyń może w ogóle powstać. Jest jednak sposób na zrobienie deseru bardzo podobnego w smaku i konsystencji, który nie zawiera mąki. To świetna propozycja dla osób, które z różnych powodów ograniczają mąkę w swojej diecie. Sprawdźcie, jak go przygotować. 

Przepis na budyń bez mąki

Ten „budyń” to po prostu bardzo gęsta wersja sosu angielskiego. Jest zupełnie pozbawiony skrobi i dobrze się sprawdza jako zamiennik popularnego deseru. Weźcie poniższe składniki i bierzcie się za przygotowania:

Składniki:

 

  • ¾ szklanki cukru
  • pół szklanki mleka
  • pół kostki masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 


Przygotowanie:

 

  1. Do miski wbijcie dwa jajka, wsypcie cukier i ubijcie trzepaczką. Nie musi być na puch jak do ciasta - wystarczy, żeby cukier się rozpuścił. 
  2. Następnie wlejcie do rondelka mleko i powoli je podgrzewajcie. Nie może się zagotować! Wystarczy, że osiągnie temperaturę maksymalnie 40 stopni Celsjusza. Wówczas powoli, cały czas mieszając, wlejcie do niego jajka z cukrem. 
  3. Zawartość rondelka będzie się teraz powoli podgrzewać, aż się zagotuje i zacznie gęstnieć. Przez cały czas delikatnie mieszajcie, by mleko się nie przypaliło.
  4. Teraz do rondelka dodajcie miękkie masło. Wciąż mieszajcie, aż się rozpuści. 
  5. Tak powstały krem zdejmijcie z kuchenki i odstawcie, aż ostygnie. Przykryjcie go folią spożywczą - to zapobiegnie powstaniu skorupki z wierzchu.
  6. Gdy krem będzie już chłodny, przelejcie go do misek albo do słoiczka. Tak przygotowany „budyń” możecie od razu zjeść lub wstawić do lodówki - można go bezpiecznie spożywać przez maksymalnie dwa dni od przygotowania pod warunkiem, że będzie szczelnie zamknięty.

I gotowe! Tak przygotowany budyń bez mąki można zjeść na deser lub wykorzystać jako krem do ciasta czy innych wypieków, jak np. eklerki. Smacznego!