Wiele osób nie lubi brukselki, ale to tylko dlatego, że nie jedli jej przygotowanej w odpowiedni sposób. Gdy spróbujecie mini kapustek z tego przepisu, od razu zmienicie zdanie i zaczniecie sięgać częściej po to niedocenione warzywo. Wystarczy 1 smaczny i zdrowy dodatek, a do tego podstawowe przyprawy i gotowe. Koniecznie spróbujcie, a być może od tej pory staniecie się największymi fanami brukselki.
Najsmaczniejsza brukselka z nietypowym dodatkiem
Zapomnijcie o gotowanej i sflaczałej brukselce. Następnym razem pokrójcie ją na połówki i upieczcie w piekarniku z dodatkiem suszonej żurawiny. Choć ten produkt kojarzy nam się raczej z deserami i owsiankami, to genialnie komponuje się z wyrazistą brukselką, dodając jej odrobiny słodyczy. Wszystko wystarczy polać oliwą, posypać solą z pieprzem, wstawić do piekarnika i gotowe.
Aby pieczona brukselka z żurawiną miała jeszcze głębszy smak i pięknie się skarmelizowała, można ją dodatkowo polać mieszanką octu balsamicznego i miodu w proporcji 1:1. Dzięki takiej słodko-kwaśnej glazurze, po upieczeniu stworzy się na niej genialna skorupka, która przyjemnie będzie kontrastowała z delikatnym, rozpływającym się w usatach środkiem.
Przepis na pieczoną brukselkę z żurawiną
Składniki:
- 0,5 kg brukselki,
- pół szklanki suszonej żurawiny,
- 3 łyżki oleju,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Brukselki dokładnie myjemy i ewentualnie pozbawiamy brzydkich wierzchnich listków, a następnie kroimy na połówki. Tak przygotowane warzywa przekładamy do miski i polewamy oliwą oraz posypujemy solą i pieprzem. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, aby przyprawy pokryły każdą połówkę małej kapustki.
Przyprawione brukselki wysypujemy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 25 minut. Po tym czasie dosypujemy suszoną żurawinę, mieszamy wszystko na blaszce i pieczemy przez kolejne 10 minut.
















