Borówka amerykańska słynie ze swoich dobroczynnych właściwości - to prawdziwy superfood i jeden z najzdrowszych owoców. Zawiera witaminy z grupy B (B6, B1 i B2), a oprócz tego witaminę C, niacynę, kwas foliowy, fitoestrogeny oraz witaminy A i E. To jednak nie wszystko - borówki mają w sobie dodatkowo także wapń, żelazo, potas, sód, cynk oraz magnez. Z uwagi na niski indeks glikemiczny, słyną jako owoce polecane dla cukrzyków i tych, którzy walczą z insulinoopornością. Wydawałoby się, że lista powodów, aby włączyć borówki do codziennej diety, jest wystarczająco długa. Okazuje się, że te owoce jednak nie są polecane absolutnie wszystkim. Warto poznać listę wyjątków.

Cenne właściwości borówek amerykańskich

Najpierw przyjrzymy się powszechnie znanym, cennym właściwościom borówek amerykańskich. 

  • Poprawiają stan włosów, skóry i paznokci.
  • Uzupełniają niedobory witamin - tych z grupy B, a także witaminy C, A i E.
  • Wykazują działanie antyoksydacyjne dla organizmu.
  • Wpływają pozytywnie na pamięć.
  • Pomagają ustabilizować ciśnienie tętnicze.
  • Wykazują dobry wpływ na wątrobę, co pomaga zapobiegać jej marskości.
  • Wpływają pozytywnie na wzrok.
  • Mogą być stosowane w leczeniu biegunki.
  • Przyspieszają gojenie trudnych ran.
  • Dzięki wysokiej zawartości błonnika, usprawniają procesy trawienne.
  • Z kolei dzięki wysokiej zawartości wody, pomagają w utrzymaniu prawidłowego nawodnienia organizmu.
  • Poprawiają zdrowie serca.
  • Wspierają układ odpornościowy.
  • Dzięki zawartości kwasu foliowego, są bardzo polecane dla ciężarnych oraz tych kobiet, które planują starać się o ciążę w najbliższym czasie.
  • Wspomagają detoksykację organizmu.
  • Są pomocne w walce z miażdżycą.
  • Wspierają w walce z pasożytami.
  • Są polecane dla kobiet w wieku około menopauzy z uwagi na zawartość fitoestrogenów.

Borówka amerykańska - przeciwwskazania

Pomimo że borówki amerykańskie są bardzo dobrze tolerowane przez większość osób, istnieją też sytuacje, w których należy ograniczyć ich spożycie (w skrajnych przypadkach nawet całkowicie wyeliminować je ze swojego jadłospisu). Dotyczy to oczywiście nie tylko świeżych owoców, ale również przetworów - np. pod postacią dżemu z borówek.

  • Może to brzmieć dość banalnie, ale osoby ze stwierdzoną alergią na borówki (lub inne owoce jagodowe) nie powinny ich spożywać.
  • Do podobnej kategorii zaliczamy niealergiczną nadwrażliwość na salicylany. Na czym ona polega? Wśród najczęstszych objawów wymienia się: pokrzywkę, astmę oskrzelową oraz przewlekłe zapalenie zatok przynosowych. Osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością na salicylany również muszą unikać jedzenia borówek.
  • Osoby źle tolerujące produkty o wysokiej zawartości FODMAP, powinni wziąć pod uwagę fakt, że borówki amerykańskie są bogate we fruktany. Oznacza to, że chorzy cierpiący na IBS (zespół jelita nadwrażliwego) oraz SIBO (przerost bakteryjny jelita cienkiego), powinni zjadać maksymalnie 50-60 g borówek amerykańskich dziennie.
  • Chociaż większość osób cierpi raczej na niedobór potasu, niż na jego nadmiar, zdarzają się też osoby borykające się z jego zbyt wysokim poziomem w organizmie. 100 g borówek dostarcza 90 mg potasu, więc przy diecie ubogopotasowej nie wolno jeść ich za dużo.

Borówka amerykańska a interakcje z lekami

Zdrowa borówka amerykańska może wpływać na wchłanianie przyjmowanych leków. 

  • Buspiron, czyli lek psychotropowy - borówki amerykańskie mogą utrudniać jego wydzielanie z układu.
  • Flurbiprofen, czyli lek z grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych - również przy stosowaniu tego leku należy zachować znaczący umiar przy jedzeniu borówek.

Podsumowanie korzyści z jedzenia borówek

Porównując borówki amerykańskie do innych owoców, lista przeciwwskazań do ich jedzenia i tak wydaje się dość krótka. W wielu przypadkach przy podejrzeniu problemów z ich tolerancją, należy uważnie obserwować swój organizm i ewentualnie ograniczyć spożywaną ilość. Często jest to kwestia tzw. metody prób i błędów - obserwacja, czy całkowite wyeliminowanie borówek z jadłospisu przyczyni się do poprawy samopoczucia.