Macie dość klepania i smażenia schabowych oraz zawijania rolad? Mamy znacznie prostszy sposób na schab. Ten przepis to hit każdej sprytnej pani domu, gdyż nie tylko wymaga mniej pracy, ale i pozostaje świeży na dłużej. Zobaczcie, jak zrobić mięso do słoika i od razu przygotujcie większy zapas. Gwarantujemy, że taki słoik nie raz uratuje was jako obiad na czarną godzinę.

Jak zrobić schab w słoiku?

Przepis na schab w słoiku to banalnie prosta receptura, ale wymaga trzymania się kilku ważnych zasad. Na początku kilogram surowego schabu myjemy, suszymy i kroimy na kawałki. Następnie przeciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku i mieszamy go z 20 g soli, 1 łyżeczką ziarnistego pieprzu, 2 łyżeczkami majeranku, 2 ziarenkami jałowca i 2 liśćmi laurowymi. Tak przygotowanym miksem przyprawiamy mięso i porządnie je nacieramy, po czym wstawiamy na 2 godziny do lodówki. W tym czasie upewnijmy się, że mamy przygotowane sterylnie czyste i najlepiej wyparzone wcześniej słoiki oraz dopasowane do nich i co ważne - niezardzewiałe zakrętki. 

Jak zawekować schab w słoiki?

Zamarynowane mięso przekładamy do słoików, razem z przyprawami, po czym mocno zakręcamy wieczka. Teraz wystarczy już tylko pasteryzować. W tym celu musimy najpierw wyłożyć garnek czystą ściereczką i ustawić w nim słoiki tak, aby się ze sobą nie stykały. Następnie zalewamy naczynie wodą do 2/3 wysokości słoików i ustawiamy średnią moc palnika. Ile gotować schab w słoiku? Dokładny czas wekowania zależy od pojemności słojów, ale zwykle trwa to około 2-3 godziny od zagotowania się wody.