Nie każdy lubi spędzać godziny na tworzeniu wymyślnych tortów i przekładanych ciast, ale i dla takich osób jest rozwiązanie. To szybkie ciasto robi się dosłownie w 20 minut i tylko z 3 składników, więc trudno o prostszy przepis. Wypiek zawsze wychodzi idealnie i nie ma tu ryzyka żadnej wpadki. Co więcej, każdy się nim zachwyca i od razu prosi o przepis. Zobaczcie sami i koniecznie przetestujcie ten smakołyk.

Szybkie ciasto z 3 składników

Aby przygotować wyjątkowo smaczne i pięknie prezentujące się ciasto, nie musicie miksować biszkoptu czy zagniatać kruchego spodu. Wystarczy wybrać szybszą i łatwiejszą opcję, czyli użyć gotowego ciasta francuskiego i przełożyć je prostym kremem z kajmaku i śmietankowego serka kanapkowego. W tak banalny sposób z ledwie 3 składników wyczarujemy przepyszny przysmak, którym z pewnością zachwycą się wszyscy goście. Zobaczcie dokładne proporcje i przygotujcie to cudo we własnych kuchniach.

Prosty przepis na szybkie ciasto

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego,
  • 300 g kajmaku,
  • 200 g serka śmietankowego,
  • opcjonalnie: płatki migdałów lub mielone orzechy do dekoracji.

Przygotowanie:

Prostokątną lub okrągłą blachę wykładamy ciastem francuskim i pieczemy 3 blaty według przepisu na opakowaniu. Zwykle jest to 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Upieczone płaty ciasta studzimy, a w międzyczasie miksujemy kajmak z puszki z serkiem śmietankowym. Kiedy stworzą już gładką, kremową masę, smarujemy nią płaty ciasta francuskiego i układamy jeden na drugim.

Gotowy deser najlepiej smakuje dopiero po kilku godzinach, gdy krem dobrze połączy się z ciastem francuskim. Dodatkowo szybkie ciasto francuskie z kajmakiem można posmarować też cienko kremem na wierzchu i posypać posiekanymi orzechami lub płatkami migdałów.