Czekoladowy blok owsiany to pyszna i łatwa w przygotowaniu przekąska, idealna na każdą porę dnia. Wykonany z prostych składników i nie wymagający pieczenia, dzięki czemu jest świetną opcją dla zabieganych. Płatki owsiane nadają deserowi ciągnącą teksturę, a czekolada i masło orzechowe dodają wyjątkowego smaku.

Do wykonania tego deseru potrzebujecie:

  • 2 szklanki klasycznych płatków owsianych
  • 0,5 szklanki masła
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki niesłodzonego kakao w proszku
  • 1/4 szklanki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli

Naczynie do pieczenia o wymiarach 20 × 20 cm wyłóżcie papierem do pieczenia, zostawiając nad foremką 1 cm, by łatwiej wyjąć potem blok z formy.
W dużej misce wymieszajcie płatki owsiane i sól. W rondelku na średnim ogniu rozpuśćcie masło. Dodajcie mleko, cukier i niesłodzone kakao w proszku i mieszajcie, aż uzyskacie gładka i jednolita konsystencję.
Masę doprowadźcie do wrzenia, ciągle mieszając, i gotujcie przez 1 minutę.
Od razu zdejmijcie rondelek z ognia i dodajcie do masy masło orzechowe i ekstrakt waniliowy. Wymieszajcie wszystko dokładnie, by powstała jednolita konsystencja. Jeszcze ciepłą masą zalejcie płatki owsiane w misce i mieszajcie, aż płatki zostaną całkowicie pokryte.
Do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia wlejcie powstałą masę i wyrównajcie wierzch szpatułką.
Przykryjcie formę folią spożywczą i wstawcie do lodówki na 1-2 godziny aż masa stężeje.
Po tym czasie wyjmijcie blok czekoladowy z formy i pokrójcie na kwadraty.

Porada: Blok czekoladowy owsiany można dostosować do swoich smaków, dodając inne składniki, takie jak posiekane orzechy, suszone owoce lub kawałki czekolady. To od was zależy, co jeszcze wsypiecie do masy.