Składniki (na 2 porcje):
- 2 bakłażany
- Serek Wiejski
- 2 pomidory
- łyżka tahini
- kilka gałązek natki pietruszki
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka kuminu
- sól i pieprz
- ziarna z połowy granatu
Wykonanie (60 minut):
Przetnij bakłażany wzdłuż na pół i wyżłób częściowo wnętrze każdej połówki. Miąższ pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj Serek Wiejski, łyżkę tahini, czyli pasty sezamowej, sok z połowy cytryny, kumin, sól oraz pieprz, wszystko wymieszaj.
Wydrążone bakłażany piecz przez 20 minut w 220 stopniach. Wyciągnij z piekarnika i wystudź.
Wypełnij łódeczki z bakłażanów nadzieniem i połóż na wierzch plastry pomidora. Zapiekaj w 200 stopniach przez 30 minut.
Podawaj z natką pietruszki i ziarnami granatu.
Więcej przepisów znajdziesz TU