Składniki (na 2 porcje):

  • 2 bakłażany
  • Serek Wiejski
  • 2 pomidory
  • łyżka tahini
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka kuminu
  • sól i pieprz
  • ziarna z połowy granatu

 

Wykonanie (60 minut):

Przetnij bakłażany wzdłuż na pół i wyżłób częściowo wnętrze każdej połówki. Miąższ pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj Serek Wiejski, łyżkę tahini, czyli pasty sezamowej, sok z połowy cytryny, kumin, sól oraz pieprz, wszystko wymieszaj.

Wydrążone bakłażany piecz przez 20 minut w 220 stopniach. Wyciągnij z piekarnika i wystudź.

Wypełnij łódeczki z bakłażanów nadzieniem i połóż na wierzch plastry pomidora. Zapiekaj w 200 stopniach przez 30 minut.

Podawaj z natką pietruszki i ziarnami granatu.  

Więcej przepisów znajdziesz TU