Składniki (na 2 porcje / placki):

  • 350 g mąki 650
  • 50 g jogurtu greckiego naturalnego z Piątnicy
  • 2 opakowania Serka Wiejskiego
  • 150 ml ciepłej wody
  • pół saszetki drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła

 

Wykonanie (90 minut):

Dodaj droższe do ciepłej wody i wsyp do tego łyżeczkę mąki. Odczekaj kilka minut, żeby drożdże zaczęły rosnąć.

Wsyp mąkę do miski, wlej wodę z drożdżami, a następnie dodaj jogurt, cukier, sól i oliwę. Połącz wszystkie składniki i ugnieć ciasto.

Przenieś ciasto na stół i uformuj z niego kulę. Przełóż ją do miski wysmarowanej oliwą, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.

Po upływie tego czasu podziel ciasto na 2 części i rozwałkuj koła. Nałóż na ciasto Serek Wiejski i zwiń brzegi do środka (w „łódeczki”), pozostawiając miejsce na wbicie jajka.

Piecz wstępnie placek przez 10 minut w 220 stopniach. Wyciągnij z pieca, wbij jajko i piecz kolejne 10 minut w 180 stopniach.

Po wyciągnięciu z piekarnika dodaj trochę świeżego serka i łyżkę masła. Smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz TU